Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Izložba „TEMPLO – Braća Đinovski i njihovi ikonostasi“ u JU Muzeji i galerije Podgorice

Izložba „TEMPLO – Braća Đinovski i njihovi ikonostasi“ na kojoj će biti predstavljen dio stvaralačkog opusa Vasilija, Teofila i Aleksandra Đinovskog biće otvorena u četvrtak, 18. januara u 19h, u JU Muzeji i galerije Podgorice (Marka Miljanova 4). Autor izložbe je Dragan Radović, kustos u JU Muzeji i galerije Podgorice.

Stvaralački opus braće Đinovski predstavlja svojevrstan fenomen, po svom obimu jedinstven i neponovljiv. Teofil (1846-1894), Vasilije (1848-1924) i Aleksandar (1851-1894) Đinovski predstavljaju posljednju generaciju ikonopisaca na prostoru Crne Gore, čija se djela možda ne mogu svrstati u najznačajnije primjere tradicionalne umjetnosti ikonopisa, ali su svakako svojim opusom zaslužili zapaženo mjesto u umjetnosti druge polovine XIX i prvih decenija XX vijeka.

Podgorička porodica Đinovski, na prelazu iz XIX u XX vijek, bila je jedna od najznačajnijih porodica čiji su članovi kreirali društvani, umjetnički i gradski život u godinama nakon osnivanja Nove (Mirkove) Varoši, na desnoj obali Ribnice, u Podgorici. Potomci učitelja Кrsta Đinovskog iz Galičnika u zapadnoj Makedoniji, Panajot (1841-1886), Teofil 1846-1894), Vasilije (1848-1924) i Aleksandar (1851-1894) od svog oca su naučili i naslijedili umijeće oblikovanja drveta i kamena i sklonost ka umjetničkom izrazu.

Na poziv Vladike Ilariona, braća Đinovski dolaze u Podgoricu 1872. godine. Nastanjuju se u Balšićevoj ulici u Podgorici, na mjestu gdje se danas nalazi hotel „Hilton“, gdje su imali više kuća. Trojica braće su radila zajedno, preuzimajući na sebe sve poslove oko obnove i ukrašavanja unutrašnjosti sakralnih objekata. Istim entuzijazmom i predanošću su pristupali poslu oko velikih zadužbina, kao i oko malih seoskih crkava.

Iz pisma koje je Vasilije uputio Mitrofanu Banu saznajemo da je sa svojom braćom od 1864. do 1902. godine izradio 110 ikonostasa.

JU Muzeji i galerije Podgorice

Najnovije aktuelnosti:
Najnoviji aktuelni događaji:
Najnovije servisne informacije: