Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Gradonačelnica

olivera-injac

Prof. dr Olivera Injac

Biografija

Prof. dr Olivera Injac rođena je 1972 godine u Podgorici, gdje je završila osnovnu i srednju školu. Osnovne studije je završila na Filozofskom fakultetu Univerziteta Crne Gore u Nikšiću, dok je postdiplomske studije nastavila u Centru za međunarodnu saradnju “Evropske i jugoistočnoevropske integracije“. Zvanje magistra stekla je na Fakultetu političkih nauka, Univerziteta Crne Gore, gdje je 2005. godine odbranila magistarski rad na temu „Sociološki aspekti savremenog terorizma u Evropi“. U oktobru 2011. godine dr Olivera Injac na Fakultetu političkih nauka, Univerziteta Crne Gore, odbranila je doktorsku disertaciju na temu „Kulturološki aspekt međunarodne bezbjednosti“.

Specijalizaciju je završila u Centru za međunarodne studije i studije bezbjednosti “George Marshall“ – Garmisch – Partenkirchen (Njemačka), program studija bezbjednosti (Advanced Security Studies) 2007.godine. Na Institutu za odbranu Ministarstva odbrane SAD (Defence Institute of Legal Studies) – Newport, Rhode Island, USA, završila je program „Legalni aspekti borbe protiv terorizma“, 2007.godine, dok je u Evopskom centru za međunarodne studije i studije bezbjednosti “George Marshall”- Garmisch- Partenkirchen (Njemačka), završila program za predstavnike izvršne vlasti.

Prof. dr Olivera Injac je od 2008. godine do izbora za ministarku odbrane Crne Gore u decembru 2020. Godine bila zaposlena na Humanističkim studijama Univerziteta Donja Gorica – Studijski program Bezbjednost. 

Bila je profesor na svim nivoima studija za predmete iz oblasti nacionalne i međunarodne bezbjednosti, bezbjednosnih rizika i bezbjednosne kulture. U periodu od 2011 do 2016. godine pokrivala je funkciju rukovodioca Studijskog programa za bezbjednost.

Prije započinjanja akademske karijere, u periodu od 2000 do 2008. godine, radila je u Ministarstvu unutrašnjih poslova Crne Gore.

Autorka je naučnih monografija, poglavlja u knjigama i velikog broja naučnih članaka iz oblasti bezbjednosti. Imala je naučna i stručna izlaganja više skupova u zemlji i inostranstvu, a bila je i gostujući predavač na nekoliko prestižnih univerziteta imeđunarodnih institucija.

Član je uređivačkog odbora stručnog časopisa Ministarstva odbrane Slovenije “Contemporary Military Challenges” i međunarodnog stručnog časopisa Ministarstva odbrane Sjeverne Makedonije “Contemporary Macedonian Defence”.

Aktivno učestvuje na nacionalnim i međunarodnim naučno-istraživačkim projektima, a takođe je angažovanakao ekspert-konsultant za međunarodne i nacionalne institucije.

Od decembra 2020. godine, do aprila 2022. godine bila je Ministarka odbrane u 42 Vladi. Potpredsjednica je Pokreta Evropa sad! Tečno govori engleski jezik.