Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Završena manifestacija “Markovi dani”

Manifestacija „Markovi dani“, u organizaciji Narodne biblioteka „Radosav Ljumović“ ,a u znak obilježavanja 190 godina od rođenja vojvode i književnika Marka Miljanova završena je sinoć. Poslednje večeri manifestacije, održana je Panel diskusija – „Marko Miljanov u tradiciji i kulturi Podgorice“.

Učesnici ovog dijela programa bili su mr Tomaš Damjanović, mr Milorad Durutović i mr Andrijana Deletić Milačić. Učesnici su istakli ulogu književnog djela Marka Miljanova u kontekstu savremene kulture, iskazujući uvjerenje da je Marko Miljanov dostigao univerzalne poetičke i etičke principe, koje možemo i danas primjenjivati.

Otvarajući debatu mr Tomaš Damjanović ukazao je na značaj vojvode Marka Miljanova, te podsjetio na neke od njegovih književnih dostignuća kao narodnog književnika.

“Junaštvo je kada braniš sebe od drugoga, a čojstvo je kada braniš drugoga od sebe՚“, podsjetio je mr Milorad Durutović, te dodao da je to i danas ideal koji je teško dostignuti.

Mr Andrijana Deletić Milačić, kazala je da je sa ove vremenske distance izazovno predstaviti lik Marka Miljanova, ali da zahvaljujući brojnim interpretacijama koje su nam dostupne, ulogu Marka Miljanova u našem društvu možemo opisati, kao svojevrsnog učitelja vrlina i modernistički usmjerenog pedagoga kojeg treba posebno valorizovati.

 

NB “Radosav Ljumović”

Najnovije aktuelnosti:
Najnoviji aktuelni događaji:
Najnovije servisne informacije: