Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Završena IX Manifestacija kamernih dramskih ostvarenja MAKADO

Dodjelom nagrada u četiri kategorije, sinoć je završena deveta Manifestacija kamernih dramskih ostvarenja MAKADO. Jednoglasno, žiri je odlučio da nagrada za najbolju glumicu pripadne Jeleni Đukić za uloge u predstavama “Jelena Savojska“ i “Atomsko cvijeće”, u produkcijama KIC-a “Budo Tomović” , Kulturnog centra ”Nikola Đurković” Kotor i Korifej teatra iz Kolašina.

Jednoglasna je bila i odluka da se priznanje za najboljeg glumca dodijeli Tihomiru Staniću za ulogu u predstavi “Na Drini ćuprija” u produkciji Yugo Art Beograd. Nagrada za glumačku bravuru po većinskoj ocjeni žirija pripala je glumici Tatjani Kecman za ulogu u predstavi ,,Pomahnitali” u produkciji Ferzeng Beograd. Žiri je bio jednoglasan u odluci da predstavi ,,Pomahnitali” dodijeli i nagradu za najbolju predstavu u cjelini.

Predsjednica žirija doc. dr Jovana Bojović i članovi – glumac Vukan Pejović i novinar Vanja Kovačević istakli su da je manifestacijom napravljen iskorak u prepoznavanju kvalitetnih malih dramskih formi od izuzetne važnosti za kreiranje pozorišne kulture. Ovogodišnji MAKADO je, kako su kazali, podsjetio na još u renesansi otkrivenu istinu – da prava scena dešavanja nije pozornica nego srce gledaoca i time potvrdio svoju neophodnost i aktuelnost.

Zatvarajući festival, direktorica KIC-a Aida Batilović kazala je da je MAKADO i ove godine pokazao da ima čvrsto, utemeljeno mjesto na regionalnoj pozorišnoj mapi. Tokom prethodnih dana scena Dodest je bila mjesto žanrovske raznovrsnosti, dobrih dramskih komada i predstavljanja autentičnih, teatarskih umjetničkih vrijednosti.

,,Želja nam je da naredne godine, jubilarni, deseti MAKADO na najljepši način obilježi deceniju trajanja ove manifestacije kao izuzetno značajne za naš grad i zajednicu, slaveći kamerni teatar u punom sjaju – poručila je Batilović.“

Ovogodišnji program manifestacije MAKADO trajao je od 5. do 12. februara a tokom sedam dana izvedene su predstave: ”Jelena Savojska”, “Atomsko cvijeće”, “Uspomene Sare Bernar”, “Pomahnitali”, “Goya”, “Na Drini ćuprija” i “Ćiro”. Devet godina zaredom KIC je istrajao u namjeri da inspirativan i drugačiji svijet kamernog teatra donese na scenu DODEST-a gradeći manifestaciju koja je i dalje jedina ovog karaktera u Crnoj Gori.

U čast nagrađenih, MAKADO je zatvoren predstavom “Safra” u režiji, adaptaciji i igri Marije Maše Labudović i Milice Šćepanović.

KIC “Budo Tomović”

Najnovije aktuelnosti:
Najnoviji aktuelni događaji:
Najnovije servisne informacije: