Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Svečana sjednica skupštine Glavnog grada; Podgorica slavi praznik slobode spremna za novi razvojni zamajac

Svečana sjednica Skupštine Glavnog grada povodom 19.decembra održana je danas u Crnogorskom narodnom pozorištu, a prisutne je pozdravila gradonačelnica Olivera Injac ističući da je 79 godina prošlo otkada je neustrašivost crnogorskih antifašista izvojevala pobjedu nad neprijateljskim snagama.

„Uprkos velikim gubicima, pobjednički i slobodarski duh donio je odlučnost u obnovi i transformaciji Podgorice nakon rata, čime je ona postala moderan grad vrijedan evropskog epiteta. Danas, upravo na nasljeđu tih podviga, temeljimo našu riješenost, ali i obavezu da istrajemo u cilju da ovaj grad učinimo boljim mjestom za život svih naših građana“, kazala je Injac, dodajući da je upravo zahvaljujući tom cilju nova gradska uprava dobila povjerenje građana posvećenim radom nadomjesti neispunjena očekivanja i izostanak podređenosti javnom interesu. „Prethodnih osam mjeseci smo, nekada danonoćno, ali često medijski nezapaženo, radili na stvaranju planova i pretpostavki za period intenzivnog razvoja Podgorice koji smo obećali i koji ćemo ostvariti. Da bi uporno i posvećeno iznijeli taj proces, kontinuirano ulažemo napore kako bi odgovorno i savjesno prevazilazili tekuće prepreke, bez potrebe da senzacionalizmom ubiremo političke poene, i nalazimo izgovore, vjerujući da je odgovornost isključivo na ovoj upravi da se izbori sa izazovima svake vrste. Nijesmo dozvolili da izostanak institucionalne kompaktnosti i posljedice nedovoljno odgovornog upravljanja, postanu dio našeg pristupa rukovođenja gradom, već radimo na trajnoj promjeni te paradigme, primjenjujući principe dobrog upravljanja u cilju jačanja institucija sistema“, kazala je Injac. „Uz priznanje svim zaposlenima u Glavnom gradu koji su period za nama obilježili rezultatima i odgovornošću, i zahvalnost na saradnji odbornicima u Skupštini GG, još jednom upućujem srdačne čestitke povodom Dana naše Podgorice – Dana oslobođenja“, zaključila je Injac.

Predsjednica Skupštine Glavnog grada Jelena Borovinić Bojović čestitala je Dan oslobođenja Podgorice ističući da je zahvaljujući hrabrosti i žrtvi naših očeva i djedova, Podgorica je odbranjena od fašizma u jednoj epskoj borbi koja je na tlu Evrope otpočela upravo u našoj zemlji. “Cijena naše odbrane bila je veoma visoka. Podgorica je slobodu dočekala gotovo sravnjena sa zemljom, uz ogromne gubitke ljudskih života, ali snažan duh njenih žitelja nije bio ni okrznut. Poslije ratnika i književnika, na scenu stupili neimari koji su iz pepela podizali novi grad. Jedan od njih, u kasnijem poslijeratnom periodu, pa sve do ovih dana, bio je i arhitekta Pavle Popović, kojem ćemo danas uručiti najveće priznanje Podgorice za sve što je uradio za urbanizam i arhitekturu našeg grada”, kazala je Borovinić-Bojović. Ona je poručila da je na ljudima koje su građani birali da upravljaju gradom u stvaraju bolje uslove za život svih njegovih stanovnika. Da bismo u tome uspjeli, svi mi koji predstavljamo građane, moramo da međusobno razgovaramo i sarađujemo. Proteklih više od osam mjeseci od konstitusanja novog saziva, uspjeli smo da Skupštinu Glavnog grada profilišemo kao instituciju živog, kvalitetnog i što je najvažnije – produktivnog dijaloga. Parlament Podgorice postao je mjesto odakle kreću brojne inicijative i impulsi u pravcu realizovanja aktivnosti koje cijelo društvo vuku naprijed. Još jednom ću naglasiti da je naša najvažnija društvena potreba sveobuhvatni dijalog, koji će, praćen istinskim međusobnim poštovanjem, dovesti do prevazilaženja polarizacije u društvu”, kazala je Borovinić Bojović.

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović kazao je da je Dan oslobođenja Podgorice važan za cijelu Crnu Goru. “Do temelja razorena, preko 70 puta bombardovana Podgorica je na koljenima dočekala svoju slobodu bez više hiljada stanovnika koji su stradali u toku okupacije. U decenijama koje su uslijedile Podgorica je postala društveno-ekonomski centar Crne Gore. Jedan za drugim nicali su privredni giganti. Podgorica je, u tom periodu, postala i saobraćajni centar. Osnivanjem CNP-a i univerziteta postaje naučno-kulturni centar Crne Gore”, rekao je Milatović. Kazao je da su dinamične promjene u poslednjih 30 godina uslovljavale razvoj Podgorice. “ Danas, ispunjeni emocijom prema gradu u kojem živimo moramo biti svjesni da ono što danas ostavimo Podgorici, ostaje generacijama koje dolaze. Istinski prepoznajem moral i zamajac nove gradske uprave, koji će sigurno donijeti novu viziju i razvojnu etapu Glavnog grada”, poručio je Milatović.

Na sjednici je tradicionalno uručena nagrada “19.decembar”, a ovogodišnji dobitnici su arhitekta Pavle Popović i grupa Makadam.

Izjava gradonačelnice Olivere Injac: www.youtube.com/watch?v=FuoU1WHYfy4

Izjava predsjednice Skuoštine Glavnog grada Jelene Borovinić Bojović: www.youtube.com/watch?v=QviSiabtFhA

Izjava predsjednika Jakova Milatovića: www.youtube.com/watch?v=uc9bbKxeteo

Kadrovi: www.youtube.com/watch?v=yb5X_fBRZFo

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU

Najnovije aktuelnosti:
Najnoviji aktuelni događaji:
Najnovije servisne informacije: