Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Spectro sistem za ranu detekciju požara čuva Goricu i ovoga ljeta

Zahvaljujući Spectro sistemu za ranu detekciju dima, prošlog ljeta na Gorici nije bilo požara. Sa početkom visokih temeperatura u glavnom gradu, dobra vijest je da će ovaj napredni softver ponovo biti čuvar srca Podgorice. Saveznik Spectru u ovoj najplemenitijoj borbi za zaštitu prirode ipak, moraju biti građani koji će i sami voditi računa da svojim nemarom ne uzrokuju požar.

Izvršna direktorica startUp “Spectro Solutions” Ana Ašanin pojasnila je da cijeli sistem funkcioniše na principu konekcije vještačke inteligencije na video nadzoru.

“Na udaljenom mjestu mi dobijamo livestream i u realnom vremenu detektujemo požar. Ukoliko se bilo šta sumnjivo uoči u procesu video analitike šalju se alarmi Službi zaštite i spašavanja, kao i rendžerskoj službi. I ove godine Spectro je dio savremene protivpožarne zaštite na teritoriji park šume Gorica. Naši planovi su da nastavimo razvoj inteligentnog sistema za detekciju požara na otvorenim površinama, ali osim fokusa na zelenim površinama naš fokus će biti na detekciji požara na deponijama, smetlištima ili bilo gdje gdje gdje požar može nastati”, pojasnila je Ašanin.

Sistem je i ove godine, kako je kazala, detektovao nekoliko sumnjivih dimova i očekuje da će biti efikasan kao i prošle.

Zamjenik gradonačelnice Podgorice Luka Rakčević smatra da su i građani shvatili da je Gorica pod video nadzorom i da se ponašaju odgovornije.

“Radujemo se nastavku saradnje sa provjerenim prijetaljima-kompanijom Spectro Solutions, koju je podržala kompanija One. Radujem se što će se ta saradnja nastaviti i u drugim dijelovima Podgorice. Potrebno je zaštititi i Ljubović, Dajbabsku goru i druge osjetljive predjele našeg grada”, rekao je Rakčević.

Glavni grad je u susret požarnoj sezoni sproveo intenzivne aktivnosti.

“Očistili smo preko 300 kubika opožarenog drvnog otpada, koji je godinama bio na Gorici, od posljednjeg velikog požara 2021. godine i mislim da u požarnu sezonu ulazimo nikad spremniji. Ali se nadam da neće biti potrebe da testiramo sve ove kapacitete i da će Gorica ostati zelena, što je u interesu svakog ko voli ovaj grad”, poručio je Rakčević.

Komercijalni direktor operacija u kompaniji One Drago Kažić, kazao je da nekontrolisano širenje požara tokom ljeta predstavlja jednu od najvećih bojazni stanovnika Glavnog grada, a posebno je zabrinjavajući svaki požar na Gorici.

“Spectro sistem za ranu detekciju požara dokaz je da inovacija koju prepoznamo i iza koje stanemo može učiniti razliku i poboljšati život naših građana. Vjerujući da je održivo poslovanje jedini ispravan način koji obezbjeđuje preduslove da sačuvamo životnu sredinu za buduće generacije, kompanija One to je učinila pružajući ovom sjajnom start up-u sofisticiranu tehničku opremu, svoje resurse i ekspertizu”, istakao je Kažić.

Rezultat saradnje je, kako je rekao, činjenica da su zahvaljujući sistemu koji funkcioniše 24 sata- Goricu, pluća našeg grada, proteklog ljeta sačuvali od požara, baš kao i druge lokalitete pokrivene Spectro sistemom.

“Rana detekcija je početak priče o zaštiti prirode, a njen uspjeh naravno određuju požrtvovanost i zalaganje nadležnih službi Glavnog grada, kojima upućujemo zahvalnost zbog njihovih napora da sačuvaju Goricu. Spectro je uz kompaniju One naravno i ovoga ljeta njihov saveznik u ovoj – najplemenitijoj borbi da se očuva životna sredina”, rekao je Kažić.

Direktorka Agencije za upravljanje zaštićenim područjima Glavnog grada Jasna Gajević, rekla je da su zaposleni u Agenciji, u saradnji sa ostalim kolegama iz relevantnih gradskih službi i preduzeća odradili ogroman posao u periodu pripreme za požarnu sezonu, koja je počela 15. januara.

”Od tada prikupljeno je i sa Gorice ponešeno preko 1100 m³ biljnog otada, koji je predstavljao potencijalnu opasnost za požar i sprječavao rast novih stabala, a i estetski je urušavao brdo. Moram da istaknem da nam je program ranog otrkrivanja dima koji je osmislila i realizovala ekipa firme Spectro Solutions omogućio da prošle godine izađemo iz požarne sezone bez ijednog opožarenog stabla, a nadam se da će tako biti i ove sezone. Kolege iz Službe zaštite i spašavanja najbolje znaju koliko je bitno kad se požar na vrijeme uoči i ugasi u početnoj fazi”, kazala je Gajević.

Apelovala je na sve posjetioce Gorice da strogo vode računa da nemarom ne uzrokuju požar.

“Takođe bi pomoglo svima nama koji vodimo računa da sačuvamo Goricu da na broj 123 prijave svako sumnjivo ponašanje ili primijete početni požar”, pozvala je Gajević.

Komandir podgoričke Službe zaštite i spašavanja Zdravko Blečić kazao je da sistem koji je prošle godine instaliran na Gorici i koji će ponovo biti aktiviran, mnogo znači jer pruža dodatnu sigurnost.

“Ulaganje u ovaj sistem je važno, baš kao i njegova primjena na drugim lokacijama.  Trenutno sistem prati 40 službenika, koji su u slučaju požara, u slučaju bilo kakvog dima na području Gorice, u veoma kratkom vremenu obavješteni putem vajbera i odmah se alarmira sistem”, rekao je Blečić.

Apelovao je na građane da čuvaju Goricu i ono što je ostalo od nje, jer se ne smije zaboraviti da je trećina brda izgorjela.

“Pozivamo sve građane da bez oklijevanja na prvu pojavu dima pozovu 123. Sistem je tu, dobro je što postoji, ali ljudski faktor je mnogo značajan”, rekao je Blečić.

Najnovije aktuelnosti:
Najnoviji aktuelni događaji:
Najnovije servisne informacije: