Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Revija “Montaža – filmska slagalica” od 13. do 15. maja u Dodestu

Filmovi nagrađeni Oskarom za filmsku montažu biće na repertoaru revije “Montaža – filmska slagalica” koju će filmski program KIC-a “Budo Tomović” organizovati od 13. do 15. maja.

Reviju će otvoriti kultni američki klasik “Mjesto pod suncem” (1951) reditelja Džordža Stivensa sa Elizabet Tejlor i Montgomeri Kliftom u glavnim ulogama. Nastao prema čuvenom romanu Teodora Drajzera baziranom na istinitoj priči, film govori o siromašnom, ali ambicioznom mladiću koji vodi dvostruki privatni život. Riječ je o jednom od izuzetnih holivudskih ostvarenja koje gledaoce impresionira upečatljivom fotografijom, kadriranjem, ali i nekim antologijskim scenama. Od nominovanih devet, osvojio je šest Oskara među kojima je i Oskar za najbolju montažu.

Drugog dana biće prikazan film “Svjedok“ (1985) sa veoma originalnom i autentičnom pričom o detektivu koji pokušava spasiti dječaka svjedoka okrutnog ubistva. Nakon što i sam bude napadnut i ranjen, odlazi u dom dječaka gdje ostaje neko vrijeme kako bi ga zaštitio dok se oporavlja. Holivudski prvijenac australijskog reditelja Pitera Vira, jedan je od najboljih trilera osamdesetih godina koji je osvojio prestižnu filmsku nagradu Oskar za najbolju montažu, a nominovan je u još sedam kategorija.

Drama Pola Hagisa “Fatalna nesreća” (2004) koja na neobičan način govori o kompleksnosti rasnih sukoba u Americi zatvoriće reviju. Radnja se odvija na ulicama Los Anđelesa, gdje kroz veliki broj likova otkrivamo opasnost, ali i sveprisutnost rasizma i netrpeljivosti u svim slojevima modernog društva. Riječ je o filmskom ostvarenju koje istražuje strah i licemjerje kroz različite likove koji ulaze i izlaze iz života jednih ili drugih. Ova uvijek aktuelna tema, donijela je ovom filmu šest nominacija za Oskara, od kojih je osvojio tri, a među njima i Oskar za najbolju montažu.

Projekcije filmova biće organizovane u sali Dodest, od 20 sati, a ulaz je slobodan.

KIC “BUDO TOMOVIĆ”

Najnovije aktuelnosti:
Najnoviji aktuelni događaji:
Najnovije servisne informacije: