Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Rakčević – Lindkvist: Finski gradovi primjer dobre prakse za razvoj „smart city“ koncepta u Podgorici

Dobre prakse finskih gradova u brojnim segmentima unapređenja kvaliteta života u urbanim sredinama, a naročito u smislu razvoja koncepta pametnog grada, biće od velikog značaja za Podgoricu, poručeno je sa današnjeg sastanka zamjenika gradonačelnice Luke Rakčevića sa ambasadorom Finske Nj.E. Niklasom Lindkvistom. Rakčević je upoznao ambasadora sa projektima na kojima gradska uprava radi, a koji su usmjereni na održivi razvoj, pametne tehnologije, energetsku efikasnost i razvoj preduzetništva. Prema njegovim riječima dobre prakse Helsinkija i drugih gradova Finske predstvaljaju model koji će Podgorica slijediti prilikom planiranja i realizacije projekata. Rakčević je podsjetio da će, pored ostalih, projekat rekonstrukcije robne kuće Podgoričanka, na koji se čeka već decenijama, biti važna karika u lancu valorizacije javnog prostora u službi građana, ali i stvaranja uslova za razvoj startUp-a.

Zamjenik gradonačelnice je posebno istakao značaj uspješnih digitalnih praksi kada je riječ o rješavanju problema saobraćaja u gradovima koji u kontinuitetu bilježe rast stanovništva i pretjeranu upotrebu automobila. Kazao je da taj problem nije zaobišao ni Podgoricu, ali da Glavni grad nastoji da nađe rješenje kako bi se saobraćaj, naročito u užem gradskom jezgru rasteretio, a građani motivisali da koriste javni prevoz.  

Ambasador Linkvist je kazao da ga raduje činjenica što Podgorica prepoznaje pravac koji treba da prati i da će na tom putu imati maksimalnu podršku Finske, čiji gradovi su ostvarili odlične rezultate na planu održivog razvoja. On je iskazao posebno interesovanje u oblasti inovacija i jačanja IT sektora, gdje postoji obostrani interes, imajući u vidu da Glavni grad posvećeno radi na digitalizaciji i spreman je da primijeni najbolja rješenja koja doprinose povećanju efikasnosti i kvaliteta lokalnih  usluga. Kako je dodao, otvaranje Naučno – tehnološkog parka u Podgorici ima veliki potencijal za stvaranje povoljnog inovacionog ambijenta.

Na sastanku je iskazana obostrana spremnost za saradnju i dijeljenje iskustava i znanja kada je riječ o inovacijama i pametnim rješenjima, gdje će ekspertiza evropskih gradova imati važnu ulogu u budućim razvojnim projektima Glavnog grada.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU

Najnovije aktuelnosti:
Najnoviji aktuelni događaji:
Najnovije servisne informacije: