Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Premijera predstave ,,Tarzan-gospodar džungle”

Dan Gradskog pozorišta biće obilježen 27. decembra, sa početkom u 20h, u Velikoj sali KIC-a „Budo Tomović“ dodjelom nagrade „Vasilije Ivanovič Šćućkin“, godišnjih priznanja zaposlenima i premijerom predstave ,,Tarzan-gospodar džungle”(5+), koju su, po motivima romana Edgara Rajsa Barouza, režirali Tamara Vujošević Mandić i Davor Dragojević.

Tamara Vujošević Mandić smatra da imaginarnog heroja djetinjstva starijih generacija, za kojeg današnje najvjerovatnije nisu čule, vrijedi oživjetii ukazati djeci na zaboravljene, prave ljudske vrijednosti.

– Tokom procesa  istraživali smo na koji način graditi priču o Tarzanu, ideja vodilja bile su iskonske emocije.  Plemenitost,ljubav i priroda najvažniji su segment svakog živog bića pa i  okosnica ove predstave. Glumci uz lutke i pokret, kao najvažniji neverbalni element predstave, prenose na interesantan, pitak i snažan način priču o životu dječaka, momka iz džungle, Tarzana. U našoj priči životinje su pozitivci čiju empatiju stavljamo u prvi plan u nadi da će djeca vođena njihovim primjerom učitati da mogu biti slobodnija u iskazivanju svojih osjećanja ali i spremna čuti i zagrliti tuđa. Sa druge strane imamo čovjeka kao negativca što nažalost danas nije daleko od stvarnosti . 

Pored glumaca Gradskog pozorišta u predstavi igraju i studenti Fakulteta dramskih umjetnosti sa Cetinja.

 – Proces sa glumcima je bio veoma kreativan. Ti mladi ljudi su pedantni i daju sve od sebe kako bi izgradili likove služeći se isključivo svojim tijelima. Uživala sam u njihovim kreacijama,slobodno mogu reći vratolomijama i istinskoj potrebi da dođemo do zacrtanog cilja. Ovaj proces je još jedna oda umjetnicima i njihovoj snazi da stvaraju, u kakvim god uslovima a naši su bili očajni.  Radili smo i pored toga što nismo imali prostor za probe, često bez grijanja, bez scenografije. U takvim uslovima česte su povrede, variranje emocija ali i konstantno nerazumijevanje kako u 2023. godini glavni grad jedne države nema zgradu i pristojne uslove za produkciju predstava unutar svog pozorišta? Na kraju sa ovom sjajnom ekipom, dobrom energijom i međusobnim poštovanjem, Davor i ja sagradili smo Tarzana u nadi da će ga naša djeca zavoljeti.

Davor Dragojević, takođe smatra da je važno  junaka jednog vremena oživjeti novim generacijama:

– Željeli smo da divnu priču o Tarzanu ispričamo mlađim generacijama. Naš Tarzan urađen je na malo dugačiji način, sa vrlo malo dijaloga, mnogo plesa I koreografija, sa lutkama i atraktivnim elementima, a opet priča je ispričana klasičnim pozorišnim izrazom. Divna glumačka ekipa i odlična autorska potrudila se da Gradskom pozorištu podari još jedan uspješan projekat, koji će se dugo igrati i nadam se da će naša publika uživati.

U predstavi igraju: * Milo Perović – Tarzan, Jelena Simić – Ćita, Marija Đurić / Jelena V. Đukić – Kala, *Miloš Kašćelan – Kerčak, Merkat i Krokodil, Lra Dragović – Džejn,Pavle Ilić – Rošfor, Anđela Radović – Lilit i Merkat, Vukan Pejović – Blim i Merkat, Smiljana Martinović – mali Tarzan, Sejfo Seferović – Merkat,* Itana Dragojević – Leopard i Gorila, * Anđela Marunović – Gorila i Merkat, ** Matija Memedović – Gorila, Krokodil i Mravojed i Aleksa Balević – Gorila i Bodljikavo Prase.

* Studenti master studija Fakulteta dramskih umjetnosti, studijski program Gluma

** Student Fakulteta dramskih umjetnosti, studijski program Gluma u klasi van. prof. Dubravke Drakić

Scenski pokret i koreografiju uradila je Tamara Vujošević-Mandić, scenografiju, kostime i idejno rješenje lutaka Kiril Vasilev, kompozitor je Veselin Frenki Bogićević, a dizajner svjetla Ivan Vuksanović, dizajner video-materijala je Goran Brnović , a asistent scenografa Enes Deari.

Projekat je podržan od strane Ministarstva kulture na Konkursu za sufinansiranje kulturno-umjetničkog stvaralaštva za 2023. godinu.

Gradsko pozorište Podgorica

Najnovije aktuelnosti:
Najnoviji aktuelni događaji:
Najnovije servisne informacije: