Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Predstava “Noć tribada”

Predstava “Noć tribada”, prema tekstu P. O. Enkvista, u režiji Branka Ilića, biće izvedena u četvrtak, 21. decembra, u 20h, u sali DODEST-a, KIC-a “Budo Tomović”.

Realizovana u koprodukciji Centra za kulturu Tivat i Teatra mladih iz Podgorice, “Noć tribada” govori o rodnoj ravnopravnosti, emancipaciji žena i slobodi izbora.

Cilj projekta je da se kroz umjetničku – pozorišnu formu približe teme koje su aktuelne u crnogorskom društvu, te da se afirmiše borba za istinsku ravnopravnost između žena i muškaraca i važnost emancipacije žena u Crnoj Gori.

Ovaj komad, inspirisan je kontroverznim odnosom prema ženama, čuvenog švedskog pisca Augusta Strindberga. Radnja komada prati njegov odnos prema supruzi, njenim odlukama i postupcima, koji su suprotni njegovoj volji. Akcenat priče je na disfunkcionalnom muško-ženskom odnosu, u kojem muškarac pokazuje netrpeljivost prema ženinim izborima, pravima i emancipaciji.

Posebno je zanimljiv visoki socijalni sloj kojem pripadaju junaci komada, takozvana društvena elita. Rodna neravnopravnost i rodno nasilje postoji, dakle, među svim društvenim grupama – kako među siromašnima, tako i među bogatima, uglednim i poznatim članovima društva. Posebnost predstave je što se fokusira na psihološko i ekonomsko zlostavljanje žene, koje je početni oblik nasilja i mnogo ga je teže prepoznati, preduprijediti i sankcionisati, te je neophodno na njega neprestano skretati pažnju.

U predstavi igraju: Jelena Simić, Ivona Čović Jaćimović, Lazar Ðurđević i Branko Ilić.

SEKRETARIJAT ZA KULTURU

Najnovije aktuelnosti:
Najnoviji aktuelni događaji:
Najnovije servisne informacije: