Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Povodom Dana rijetkih bolesti u Kući zdravlja održana “Živa biblioteka”

Povodom Svjetskog dana podizanja svijesti o rijetkim bolestima (oštećenjima), 29. februara, Sekretarijat za socijalno staranje Glavnog grada Podgorice organizovao je živu biblioteku.

Na globalnom nivou, pod sloganom #LightUpforRare 29. februar se, kao najrjeđi dan u godini obilježava sa ciljem da se podigne svijest i razumijevanje šire javnosti o osobama koje žive sa rijetkim oštećenjima i preprekama sa kojima se suočavaju u životu zajednice, kao i o putu do prihvatanja svoje različitosti i neophodnih servisa podrške za dostojanstven i kvalitetan život jedne od najmalobrojnijih grupa stanovništva.

Kroz živu biblioteku prisutni su imali priliku da od Mojaša Đurovića čuju sa kojim se sve izazovima susreće osoba koja živi sa rijetkim oštećenjem, a najveće prepreke, kako se ističe, nalaze se u zdravstvenom sistemu, usljed nepostojanja sistemskih rješenja za podršku, kao i u otežanim procedurama prilikom ostvarivanja prava na servise podrške za samostalan život. Takođe je istaknuto da mnogim osobama društveno neprihvatanje predstavlja dodatni izazov.

Pored informacija o barijerama, učesnici su čuli i informacije o značajnim resursima podrške u zajednici, počev od porodice i prijatelja, ali i organizacija osoba s invaliditetom.

Radionici su prisustvovali predstavnici Glavnog grada, Skupštine Crne Gore, Dnevnog centra, Centra za socijalni rad, UNDP, organizacija civilnog društva…

SEKRETARIJAT ZA SOCIJALNO STARANJE

Najnovije aktuelnosti:
Najnoviji aktuelni događaji:
Najnovije servisne informacije: