Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Postavljeni prvi reciklomati u Podgorici

Na pet lokacija u Podgorici danas su postavljeni reciklomati za hranjenje pasa.

Nalaze se: na Trgu nezavisnosti, u Bloku V, na brdu Gorica (u blizini Avanturističkog parka), u Moskovskoj ulici (ugao sa Bulevarom revolucije) i na Univerzitetskom trgu.

Ideja je da građani ubacivanjem ambalaže (5 boca – PET ili limenke) u reciklomate za pse, zauzvrat dobiju određenu količinu hrane za pse.

Očekujemo da će postavljanje ovih sadržaja na navedenim lokacijama imati najveći efekat, kako sa strane frekventnosti prostora, tako i sa strane bezbjednosti tj. mogućnosti da dođe do nenamjenskog korišćenja ili oštećenja na reciklomatima.

Podsjećamo da je nedavno, nakon realizovane procedure javne nabavke, izvršena isporuka 7 reciklomata, od kojih je 5 reciklomata za hranjenje pasa, a 2 su pametni reciklomati.

Reciklomati su poseban vid aparata koji, kao dobra ekološka inicijativa, omogućavaju višestruke povoljnosti široj zajednici. Jedan, možda i najvažniji benefit, je stvaranje pozitivnih promjena u navikama koje se odnose na pravilno odlaganje otpada. S druge strane oni građanima nude i benefite, gdje na vrlo jednostavan način mogu usmjeriti poene dobijene od recikliranog otpada.

S obzirom na pozitivna iskustva zemalja iz okruženja ali i inostranstva, smatrali smo da je i Podgorici potrebna nabavka prvih reciklomata koji će za cilj imati, primarno čistije okruženje i povećanje ekološke svijesti i nadamo se dugoročno razumijevanje značaja i zaštite životne sredine, tj. smanjenje količina ambalažnog otpada koji završava na deponijama.

Sigurni smo da će u krajnjem, popularizacija ovih sadržaja osim ekoloških imati značajne edukativne benefite te da ćemo promjenom navika uticati na smanjenje nenamjenski i nepropisno odloženog otpada, koji trenutno devastira izgled javnih površina. Istovremeno, na ovaj način će se afirmisati i poštovanje zakonske regulative u dijelu pravilnog odlaganja otpada.

Čistoća d.o.o.

Najnovije aktuelnosti:
Najnoviji aktuelni događaji:
Najnovije servisne informacije: