Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Postavljen mozaik od reciklirane plastike u Dječijem parku na Kruševcu

Kroz projekat Cirkularna ekonomija koji je realizovala Međunarodna fondacija za životnu sredinu sa osam država svijeta, učenici podgoričkih škola, uz podršku nastavnika i prethodno obavljenih obuka, sproveli su projekat postavljanja mozaika od reciklirane plastike na temu Skadarskog jezera u Dječijem parku na Kruševcu.

Zamjenik gradonačelnice Luka Rakčević u ime Glavnog grada zahvalio se učesnicima i inicijatorima ovog sjajnog projekta, koji ima za cilj podizanje svijesti o očuvanju životne sredine i ponovnoj upotrebi otpada.   

“Riječ je o jednom jako lijepom projektu, posebno što našu djecu uči vrijednostima reciklaže, ponovne upotrebe nečega što smo dugo smatrali otpadom i bezvrijednim, da u tome mogu da pronađu novu vrijednost, stvore nešto što je i umjetnost, što će biti na korist građankama i građanima. Vjerujem da ovaj projekat nosi višestruke vrijednosti koje možemo promovisati svi zajedno i da Podgorica kao Glavni grad treba da bude promoter u tom smislu i da u narednim godinama pronalazi načine da motiviše sve društvene slojeve. Nadam se da ćemo za nekoliko godina pristipiti onom najvećem iskoraku koji će se ticati primarne selekcije otpada, čemu su pristupili svi glavni gradovi Evropske unije unazad nekoliko decenija. Vjerujem da već za nekoliko godina naš grad će imati mnogo manje otpada i mnogo više ovakvih inicijativa gdje se otpad koristi na jedn bolji način. Krenuli smo od pravog uzrasta, od naše djece”, istakao je zamjenik.

Nevena Čabrilo načelnica Odsjeka za međunarodnu saradnju Zavoda za školstvo predstavila je aktivnosti koje se odnose na sprovođenje međunarodnog programa Eko škole, globalnog obrazovanja i UNESCO partnerstva za unapređivanje obrazovanja za održivi razvoj.

“Kroz saradnju sa Njemačkom ambasadom i međunarodnom organizacijom- “Njemačko društvo za međunarodnu saradnju” (GIZ),  uspjeli smo da obezbijedimo vrijednu donaciju 14 3D štampača i 14 PETko reciklera koji su naši vrijedni mališani, uz veliku podršku njihovih nastavnika koristili da bi napravili mozaik koji predstavlja lokalitet Skadarsko jezero, sa svih aspekata održivog razvoja. Današnju aktivnost u velikoj mjeri podržao je Glavni grad i na tome im zahvaljujem. Ponosni smo na ostrvarenu saradnju na svim nivoima obrazovanja. Svoje radove izložili su učenici OŠ “Vuk Karadžić” i “Pavle Rovinski”, Srednja ekonomska škola “Mirko Vešović” i Gimnazija “Petar I Petrović Njegoš” iz Danilovgrada, uz podršku vrtića”, kazala je Čabrilo.

Sprovođenje međunarodnog programa Eko-škole doprinosi unapređivanju kvaliteta nastave i učenja na polju obrazovanja za održivi razvoj, podstiče mlade na aktivno uključivanje i brigu o svom okruženju, predstavlja izazov učenicima da se uključe u rješavanje problema životne sredine na nivou na kojem mogu da vide opipljive rezultate, te kod njih razvija osjećaj odgovornosti, kako u svakodnevnom, tako i u životu škole.   

Izjava zamjenika gradonačelnice Luke Rakčevića: https://youtu.be/U2dphqMQ3JA

Izjava Nevene Čabrilo: https://youtu.be/q6TmxXiuqaU

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU

Najnovije aktuelnosti:
Najnoviji aktuelni događaji:
Najnovije servisne informacije: