Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Počela realizacija projekta IVA usmjerenog na inkluzivni i vidljivi razvoj kulture

Glavni grad Podgorica i Grad Sarajevo kao vodeći partner započeli su implementaciju projekta “IVA – Akcije inkluzivnosti i vidljivosti za održivi razvoj kulture”, u okviru zajedničkog projekta“ CC4WBs – Kultura i kreativnost za Zapadni Balkan” koji finansira Evropska unija, a cilj mu je da podstakne dijalog na Zapadnom Balkanu jačanjem kulturnih i kreativnih sektora i njihovih društveno-ekonomskih uticaja.

Podgorica i Sarajevo projekat IVA implementiraju u partnerstvu s gradskim kulturnim ustanovama. U Podgorici su to Muzeji i galerije Podgorice, a u Sarajevu Muzeji Grada Sarajeva, Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, te Historijski muzej BiH. U projektu učestvuje i Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA.

Glavno polazište realizacije projekta IVA zasniva se na činjenici da muzeji u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori nijesu dovoljno inkluzivni, niti pružaju inkluzivne sadržaje, a muzejsko osoblje nema dovoljno kapaciteta da obezbijedi i organizuje inkluzivne aktivnosti ili da organizuje okruženja s elementima inkluzivnih aktivnosti.

Namjera projekta je da udruženim snagama partnera doprinese uspostavljanju aktivnosti upravljanja muzejskom inkluzivnošću, jačanju kapaciteta kulturnih institucija u dvijema zemljama, te da doprinese socio-ekonomskom razvoju i dobrobiti svih građana na projektnom području, što predstavlja specifičan cilj ovog projekta.

Projektom IVA uspostaviće se saradnja institucija kulture iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore na zaštiti i inkluzivnosti kulturno-istorijskog naslijeđa. Nadalje, jačaće se kapaciteti partnerskih kulturnih institucija kroz edukaciju i nabavku neophodne muzejske opreme. Konkretno, za Muzeje i galerije Podgorice nabaviće se oprema za digitalizaciju muzejske građe.

Projekat će tokom 12 mjeseci trajanja svojim aktivnostima doprinijeti da navedeni partnerski muzeji postanu inkluzivniji, vidljiviji i privlačniji građanima i turistima kroz nove usluge koje čuvaju tradiciju, istorijsko i kulturno nasljeđe.

JU MUZEJI I GALERIJE PODGORICE

Najnovije aktuelnosti:
Najnoviji aktuelni događaji:
Najnovije servisne informacije: