Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Omaž Dragoljubu Dragu Đuroviću

U godini u kojoj obilježavamo 100 godina od rođenja znamenitog likovnog stvaraoca Dragoljuba Draga Đurovića, Narodna biblioteka “Radosav Ljumović”, obilježiće ovaj jubilej u ponedjeljak 25. decembra u sali Marko Miljanov sa početkom u 19h.

Povodom jubileja razgovaramo sa predsjednicom Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore mr Svetlanom Dragojević i istoričarkom umjetnosti, kustoskinjom i rukovoditeljkom muzejskog sektora JU Muzeji i galerije Podgorice Ljiljanom Karadžić. Razgovor će voditi dr Tijana Todorović.

Događaj je uvršten u program DEUS 2023 Sekretarijata za kulturu Glavnog grada i realizuje se u saradnji sa JU Muzeji i galerije Podgorice i Udruženjem likovnih umjetnika Crne Gore .

Dragoljub Drago Đurović (Danilovgrad, 29. mart 1923. – Podgorica, 30. mart 1986.) je crnogorski vajar, slikar i pedagog.

Završio je Akademiju likovnih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Sretena Stojanovića i Lojze Dolinara. Od 1951. do 1966. godine bio je profesor u Školi primijenjenih umjetnosti u Herceg Novom. Prvoj crnogorskoj likovnoj grupi Trojica, koju su činili Aleksandar Prijić, Branko Filo Filipović i Gojko Berkuljan (koji je napustio grupu), pridružio se 1960. godine.

Bio je predsjednik Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore (1965 – 1971), profesor na Pedagoškoj akademiji u Nikšiću. Bio je predsjednik Saveza likovnih umjetnika Jugoslavije (1971). Izabran je 1982. godine za redovnog profesora na Kulturološkom fakultetu na Cetinju, na kojem je bio i prodeken za nastavu, a potom je 1985. godine izabran za dekana.

Skulpture Draga Đurovića su uvrštene u monografiju Spomenici revolucije u Jugoslaviji (1968).

Po njemu se zove crnogorska nagrada za skulpturu, koja se dodjeljuje pojedinim vajarima za najbolje vajarsko ostvarenje godine. Po njemu je ulica u Mjesnoj zajednici Zagorič u Podgorici, 16. juna 1999. godine, dobila naziv Ulica Draga Đurovića.

NB “Radosav Ljumović”

Najnovije aktuelnosti:
Najnoviji aktuelni događaji:
Najnovije servisne informacije: