Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Održan inicijalni sastanak za uspostavljanje saradnje na projektu „Jačanje povjerenja građana u institucije i izgradnja otpornih zajednica”

Inicijalni sastanak predstavnika Glavnog grada sa predstavnicima UNDP-a i UNICEF-a na temu saradnje u okviru projekta “Zajedno za opšte dobro; Jačanje povjerenja građana u institucije i izgradnja otpornih zajednica “, održan je u cilju razmatranja mogućnosti za stvaranje boljih uslova za veće uključivanje građana u procese donošenja odluka, gdje će Glavni grad kao jedinica lokalne samoupravu imati mnogo veći uticaj.

Menadžer Glavnog grada, Luka Đukanović naglasio je značaj intenziviranja saradnje u ovoj oblasti i zahvalio međunarodnim partnerima na inicijativi. „Ovaj program je ključan za jačanje naše zajednice i stvaranje inkluzivnog društva u kojem će svi građani imati jednaku priliku za učešće i odlučivanje o važnim pitanjima”, rekao je on, dodajući da će Glavni grad biti maksimalno otvoren za saradnju.

Koordinatorka zajedničkog projekta UN Jačanje povjerenja građana u institucije i izgradnja otpornih zajednica Jelena Miljanić kazala je da kroz lokalne dijaloge i zajedničke akcije predstavnici lokalnih zajednica razgovaraju o viziji opšteg dobra, te da su programom osim Podgorice obuhvaćeni i Bijelo Polje, Bar, Pljevlja i Ulcinj.

“Sami program, kako na lokalnom, tako i na nacionalnom nivou implementiraju tri UN agencije (UNICEF, UNDP i UNESCO), finansira ga UN Fond za izgradnju mira, a projekat traje do kraja sljedeće godine. Ovaj projekat podstiče društvenu koheziju osnaživanjem zajednica za dijalog i zajedničke inicijative koje doprinose opštem dobru, povjerenju u institucije, prevenciji štetnih narativa i nasilja”, kazala je Miljanić.

Projekat podržava institucije u uvažavanju preporuka građana/ki proizašlih iz dijaloga i realizaciji konkretnih mjera i politika koje doprinose društvenoj koheziji.

Sagovornici su istakli da vjeruju da će se kroz ovaj projekat ostvariti željeni uticaj kroz lokalne dijaloge sa fokusom na opšte dobro, izgradnju otpornosti zajednica na sprečavanje govora mržnje, rodno zasnovanog i vršnjačkog nasilja, kreiranje Povelja o društvenoj koheziji, kojima će institucije realizovati preporuke građanki/na proistekle iz lokalnih dijaloga, laboratoriju inovacija u oblasti društvene kohezije – pilotiranje inovativnih rješenja nastalih u okviru lokalnih dijaloga, te promociju kulture i medija kao pokretača povjerenja, pozitivnih narativa i poštovanja različitosti.

Sastanku su prisustvovali i  Nikola Vulić, koordinator za adolescente (UNICEF), Ivan Bošković, rukovodilac UNDP tima za demokratsko upravljanje i odgovorne institucije i Tamara Čirgić, programska menadžerka UNDP-ja, te sekretarka Sekretarijata za socijalno staranje Glavnog grada Ida Kolinović i Aleksandar Zeković u ime Kancelarije za ljudska prava Glavnog grada.

Podsjećamo, zajednički projekat Ujedinjenih nacija –  ,,Jačanje povjerenja građana u institucije i izgradnja otpornih zajednica’’, realizuju UNDP, UNICEF i UNESCO, u partnerstvu sa Vladom Crne Gore, a uz finansijsku podršku UN Fonda za izgradnju mira. 

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU

Najnovije aktuelnosti:
Najnoviji aktuelni događaji:
Najnovije servisne informacije: