Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Mladi talenti – Kristina Perković sopran

Sopran Kristina Perković prirediće koncert u okviru ciklusa „Mladi talenti“ u petak, 28. juna u velikoj sali KIC-a „Budo Tomović“, u 19 sati.

U okviru svog premijernog solističkog nastupa u Podgorici, mlada umjetnica će izvesti arije iz opera Johana S. Baja, Volfganga A. Mocarta, Žaka Ofenbaha, Gabrijela Forea, Kloda Debisija, Fransisa Pulanka, Žorža Bizea i dr. Umjetnica će nastupiti uz klavirsku pratnju prof. Alekseja Molčanova.

Kristina Perković, sopran, rođena je 2001. godine, u Parizu. Počela je da uči klavir u svojoj šestoj godini. Osnovnu i srednju muzičku školu završila je u ŠOSMO „Dara Čokorilo” u Nikšiću, u klasi kod prof. Tijane Blečić. Studije pjevanja je nastavila na konzervatorijumu „Francis Poulenc’’ u Parizu pod mentorstvom prof. Delfina Gevara, a potom na Regionalnom konzervatorijumu u Parizu, u okviru odsjeka za mlade pjevače, gdje trenutno studira u klasi prof. Floransa Ginjole.

Osvojila je brojne nagrade na međunarodnim i državnim takmičenjima od kojih se izdvajaju prve nagrade na međunarodnim takmičenjima „Bruna Špiler” u Herceg Novom (2023) i „Mladi virtouz” u Beogradu, (2019), druge nagrade na međunarodnim takmičenjima „Lav Mirski” u Osjeku (2019) i „Pjeter Gaci” u Skadru (2019), kao i na državnom takmičenju u Podgorici (2019). Takođe je dobila nagradu Ministarstva prosvjete iz Fonda za kvalitet i talente (2019).

U avgustu 2023. godine, Fondacija Operosa, u saradnji sa ambasadom Finske, dodijelila joj je specijalnu nagradu „Hannikainen” za najbolje izvođenje finske solo pjesme.Prvo iskustvo u operskoj produkciji Kristina je stekla u Podgorici, učešćem u operi „Boemi” Đakoma Pučinija u produkciji Crnogorskog narodnog pozorišta 2020. godine. Ove godine nastupala je u sali Gavo u Parizu, sa ulogom Druge dame u Mocartovoj operi „Čarobna frula’’ kao i u sali Kolon, u ulozi Grizet u opereti „Vesela udovica” Franca Lehara.

Kao članica Pariškog omladinskog hora, imala je priliku da radi s poznatim dirigentima kao što su Daniel Harding, Mark Korović, Leo Varinski i Kristof Graperon. Kao posebno iskustvo izdvaja učešće u izvođenju osme simfonije Gustava Malera sa filharmonijskim orkestrom Pariza.

Pohađala je brojne majstorske časove koje su vodili Žan-Filip Lafon, Katrin Hataja, Ljiljana Lišković i drugi.

Ulaz je slobodan.

KIC “BUDO TOMOVIĆ”

Najnovije aktuelnosti:
Najnoviji aktuelni događaji:
Najnovije servisne informacije: