Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Maks Kočetov kvartet i Samjuel Blejzer u KIC-u

Jedan od najistaknutiji džez saksofonista Maks Kočetov nastupiće na manifestaciji Mjesec poštovanja džeza u Crnoj Gori – JAM 2024, sa svojim kvartetom i trombonistom Semjuelom Blejzerom, 17. aprila, u velikoj sali KIC-a “Budo Tomović” u 20 sati.

U Kočetovom kvartetu sviraju pijanista Andreja Hristić, kontrabasista Boris Šainović i bubnjar Miloš Grbatinić. Okosnicu koncerta u Podgorici činiće kompozicije sa albuma “Altered Feelings” kao i novije kompozicije koje priprema za sljedeći album. Muziku odlikuju ukorijenjeni elementi tradicionalnog džez zvuka sa primjesom modernog izraza u uzbudljivom i nepredvidivom toku.

Koncert je podržala Ambasada Švajcarske u Beogradu.

Ulaznice se po cijeni od 5 eura mogu kupiti na biletarnici KIC-a, a broj za rezervaciju je 020 664 237.

Već više od decenije saksofonista i kompozitor Maks Kočetov intrigira publiku svojom muzikom na balkanskoj i evropskoj džez sceni. Rođen u Kijevu (1979), muzikom se bavi od ranog djetinjstva, učio je harmoniku i klarinet, a zatim saksofon. Od 1992. do 1997. studirao je saksofon na Kijevskom državnom muzičkom koledžu „R. M. Gliera”. Nakon studija pohađao je ljetnji kurs u Erfrutu (Njemačka), pod vođstvom Poljaka Zbignjeva Namislovskog (klasa saksofona) i Britanca Džona Tejlora (ansambli), a zatim je imao više angažmana po njemačkim i francuskim džez klubovima. Bio je trostruki laureat festivala Do#Dj Junior u Donjecku, osvojivši nagrade za najboljeg izvođača, najbolji džez-rok ansambl i najbolju kompoziciju (2003).Od 2006. godine živi i radi u Srbiji, gdje je ubrzo prepoznat kao izuzetan muzičar. Član Big benda RTS postao je 2010. godine, a zatim prvi alt saksofonista ovog orkestra, kao i solista. Nastupao je sa legendama, među kojima su Duško Gojković, Stjepko Gut, Toni Lakatoš, Džon Fadis, Ilja Rejnhaut, Hajnc fon Herman. Takođe sarađuje sa brojnim džez i rok sastavima (Unit 5+1, Bramax, Deca loših muzičara, i dr). Objavio je tri albuma kao vođa ansambla: “13:30” (2014, instrumentalni kvartet) i “It’s Time for Jazz” (2015, kvintet sa pjevačicom Ksenijom Kočetovom), kao i aktuelno ostvarenje “Altered Feelings” (2022, osmodjelna svita za instrumentalni kvartet), u izdanju A.MA Records iz Barija (Italija). Učestvovao je i na albumima Big benda RTS, Sanje Marković i Jelene Jovović, a već nekoliko godina uređuje program u beogradskom klubu Telma.

Više o Semjuelu Blejzeru

Rođen u La-Šo-de-Fondu (Švajcarska), Semjuel Blejzer je počeo je da se ističe kao profesionalni muzičar nakon što je diplomirao na konzervatorijumu 2002. godine. Tokom narednih pet godina razvio je saradnju sa Bečkim umjetničkim orkestrom (Vienna Art Orchestra) i Evropskim radijskim big bendom, dobio Fulbrajtovu stipendiju, nastavio postdiplomske studije na Konzervatorijumu za muziku Državnog univerziteta u Njujorku i snimio svoj prvi album “7th Heaven” kao vođa kvarteta (Samuel Blaser Quartet). Dobitnik je Evropske džez nagrade 2019. godine, kao i titule “Rising Star Trombone”, po izboru kritičara magazina Downbeat 2021. Semjuel teži održavanju odnosa s iskusnim i starijim muzičarima poput Pjera Favrea, Džona Holenbeka, Gerija Hemingveja, Marka Dukreta, Pola Motiana, Olivera Lejka i Danijela Humera, koji su mu pomogli da razvije svoj sopstveni muzički identitet. U sviranju koristi puni raspon mogućnosti trombona, a svakom poduhvatu pristupa kao vođa i inspirativni saradnik. U doba pandemije COVID-19, u nedostatku turneja, osnovao je online izdavačku kuću, Blaser Music, koja je izdala četiri albuma. Često nastupa sa svojim kvartetom i kao prateći muzičar mnogih poznatih džez muzičara poput Mišela Portala i Marka Dukreta. Od 2020. godine Blejzer je aktivan u nekoliko sastava, od dua do kvarteta (Samuel Blaser Quartet).

Dođite – iskusite džez!

KIC “Budo Tomović”

Najnovije aktuelnosti:
Najnoviji aktuelni događaji:
Najnovije servisne informacije: