Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Koncert kamernog dua Stefan Pavićević i Marija Mitrović

Koncert kamernog dua Stefan Pavićević (klarinet) i Marija Mitrović (klavir) održaće se u petak 29. decembra, sa početkom u 19h, u Velikoj sali KIC-a “Budo Tomović”. Ovim koncertom zaokružiće se bogati repertoar manifestaciie Decembarska umjetnička scena, tokom koje je organizovano preko trideset raznovrsnih kulturnih programa.

Kamerni duo Marije Mitrović i Stefana Pavicevića rezultat je saradnje na više projekata koji se tiču različitih muzičkih stilova i poslijedica je sličnih umjetničkih senzibiliteta i interesovanja. Želja za izučavanjem repertoara dvadesetog vijeka kao i savremenih umjetničkih trendova dovodi do većeg fokusa na polju klasičnog izraza koji je i osnova njihovog muzičkog obrazovanja. Repertoar koncerta obuhvatiće djela za klarinet i klavir Hindemita, Lutoslavskog, Parkera i Grgina.

Stefan Pavićević diplomirao je klasični klarinet na Muzičkoj akademiji na Cetinju u klasi prof. Ante Grgina, a master studije završio je na istoj akademiji u klasi prof. Petra Garića. Njegova muzička interesovanja su raznovrsna, a kreću se od klasične muzike i džeza pa do savremenog i eksperimentalnog muzičkog izraza. Nastupao je kao član Crnogorskog simfonijskog orkestra, Crnogorskog Narodnog Pozorišta, Zetskog doma, u zemlji i regionu. Sa orkestrom Balsika 2013. godine nastupao je u Strazburu i Parizu. Uporedo sa klasičnim klarinetom izučava i saksofon, te sa džez ansamblima Baltazar i Kuhinjazz ima snimljena dva studijska albuma. U klasičnoj muzici posebno interesovanje gaji prema muzici XX vijeka. Radio je kao nastavnik klarineta i saksofona u nekoliko muzičkih škola u zemlji. Trenutno predaje u Umjetničkoj školi za muziku i balet ,,Vasa Pavić’’ u Podgorici i zaposlen je kao prvi klarinetista Vojnog orkestra VCG. Živi u Podgorici.

Marija Mitrović je interdisciplinarna umjetnica i pijanistkinja posvećena izvođenju klavirskog repertoara druge polovine 20. i prve decenije 21. vijeka. Nakon diplomiranja na katedri za klavir Muzičke akademije na Cetinju u klasi prof. Bojana Martinovića, Marija Mitrović, kao dobitnik evropske stipendije, nastavila je studije u Italiji u klasi renomiranog pijaniste Giuseppe Albanese-a, zatim u Sloveniji i Njemačkoj gdje je i magistrirala u klasi prof. Vladimira Mlinarića i Jan Boguslaw Strobel-a. Uz brojne solističke nastupe u zemlji i regionu, Marija je stalna članica slovenačkog ansambla Stère koji djeluje na polju savremene klasične muzike. 2021. godine izabrana je za prvog predstavnika Crne Gore u muzičkoj rezidenci OneBeat koji organizuje U.S. State Department’s Bureau of Educational and Cultural Affairs i Bang on a Can’s Found Sound Nation. Pored navedenog, angažovana je kao korepetitor i kompozitor od strane Crnogorskog narodnog pozorišta. Marija trenutno djeluje kao savremeni pijanista, pozorišni i fimski kompozitor, a kao pedagog klavira radi od 2020. godine u Umjetničkoj školi za muziku i balet ,,Vasa Pavić’’ u Podgorici.

SEKRETARIJAT ZA KULTURU

Najnovije aktuelnosti:
Najnoviji aktuelni događaji:
Najnovije servisne informacije: