Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

KIC ispunio misiju u 2023. godini

Kvalitetno osmišljen repertoar, raznovrsni programi i prepoznatljive manifestacije obilježili su 2023. u Kulturno – informativnom centru “Budo Tomović”. Jednako uspješno i ove, kao i svih prethodnih godina kreirali smo i obogaćivali kulturni ambijent Podgorice i Crne Gore.           

KIC je nastavio da otvara scene za visoke umjetničke vrijednosti, da podržava kreativne inicijative stvaralaca mlađe generacije i uspostavlja nesposrednu saradnju sa partnerima u zemlji i inostranstvu, kulturnim centrima, kao i nevladinim organizacijama. Sumirajući godinu na izmaku, sa zadovoljstvom ističemo da smo organizovali, ugostili i podržali preko 350 programa koje je pratilo oko 45 hiljada posjetilaca. To je ujedno još jedna potvrda da je podgorička i crnogorska publika prepoznala značaj i ulogu KIC-a u lokalnoj sredini, a i šire.

I ove godine, centralno mjesto, među programskim aktivnostima, zauzimale su KIC-ove poznate i posjećene manifestacije i festivali sa kojima smo iznova pokazali našu dominantnu i nezaobilaznu ulogu u kulturnom životu grada. Februar je bio u znaku osme međunarodne Manifestacije kamernih dramskih ostvarenja – MAKADO, za koju se tradicionalno tražila karta više. U takmičarskom dijelu učestvovalo je sedam pozorišnih komada iz Crne Gore i regiona i to “Ispovijesti“, “Naši dani”, “Mala čuda”, “Noć u kući gospodina Kolaka“, “Neodustajanje“, “Golf 4“ i “Prekvalifikacija“, a i ove godine dodijeljene su nagrade u tri kategorije. Dramski program tokom prethodnih dvanaest mjeseci nastavio je da njeguje tribinu “Podgoričke priče” koja je svojevrsna retrospektiva jednog vremena. Dio pozorišnog repertoara bio je antikabare“Džentlmen”, ali i predstave “Ispovijesti”, “Muzej voštenih figura”, “Safra”, “Nobelovci”“Hoću sestro Dolće vitu”, “Petrijin venac”, “Neko bolje mjesto” Podržali smo i ove godine festival stand up komedije OPUČ.

Pažnju književne javnosti privuklo je sedmo izdanje Međunarodnog književnog festivala “LiTeritorija”koji je ove godine pod motom “Poezija u pokretu”, okupio pjesnike iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Austrije i Švajcarske. U okviru segmenta posvećenog promociji značajnih domaćih i regionalnih savremenih pisaca, bili smo organizatori brojnih promocija knjiga i književnih večeri, gdje se publika mogla upoznati sa stvaralaštvom i novim izdanjima Enesa Halilovića, Jovane Bojović, Nataše Gudelj, Slobodana Ivanovića, Krsta Giljena, Sonje Ražnatović, Mirjane Drljević, Marije Vujošević itd. Forum mladih pisaca KIC-a obilježio je osam godina postojanja.

Nezaobilazno, april je protekao u znaku prestižne međunarodne manifestacije “Mjesec poštovanja džeza – JAM 2023” i sedam koncerata koji su upriličeni na više lokacija u Glavnom gradu pod temom “Balkan France Jazz Connections” (Elina Duni ft. Rob Luft Band, Ethno Jazz grupa Trigon, Slaven Ljujić Trio ft. Baptiste Herbin, Adis Sirbubalo, Sašo Popovski Trio ft. Olivier Samouillan i Nikolov – Ivanović Undectet).   

Avgust je obilježio XII međunarodni Ljetnji kamp za kamernu muziku, a kroz koncertni ciklus “Mladi talenti” predstavila sa plejada izuzetnih muzičkih talenata među kojima su Petra Lekić, Rezeda Valejeva, Emina Višnjić, Milutin Radulović, Andrej Čivša Zakrajšek… Priređeni su i koncerti novoosnovanog gudačkog kvarteta “Gosl” i kvinteta “Union”, osmomartovski koncert “Kompozitorke iz sjenke”, ali i audio – vizuelni performans “Reconnecting (With) Traces”. Saradnja sa Umjetničkom školom za muziku i balet “Vasa Pavić” i u 2023. donijela je realizaciju dvodnevnog festivala Savremene klavirske muzike – Forte piano.  

Organizovali smo i koncerte istaknutih sevdah umjetnika Damira Imamovića i Boža Vreća, a ljubitelji rok zvuka uživali su i u koncertu kultnog novosadskog sastava “Obojeni program”. Raduje nas takođe, što smo bili partner VIII međunarodnog festivala “Dani gitare u Podgorici” i što su na scenama KIC-a nastupili virtuozi na gitari Gerardo Nunez, Alvaro Martinete i Aleksandar Hadži Đorđević.

Šesti festival crnogorske narodne pjesme “Stare note – novi zvuci” ove godine imao je svoje specijalno izdanje u sklopu kojeg je priređen solistički koncert istaknutog interpretatora crnogorske izvorne muzike Šukrije Žutog Serhatlića. Najstariji podgorički Folklorni ansambl “Budo Tomović” učestvovao je na poznatom internacionalnom festivalu foklornih igara “Altin Karagoz” (Zlatni Karagoz) u Bursi (Turska).

Zahvaljujući uspješnoj saradnji sa Ambasadama Francuske, Njemačke, Italije, Rumunije, Slovačke, Češke, Irana omogućili smo podgoričkoj publici da uživa u premijeri projekta “Mandolina iz Lavova” (Praznik muzike), koncertu pijaniste Aima Pagina, trubača Paola Frezua i sastava HEROES (Omaž Dejvidu Bouviju), ali i u projekcijama nagrađivanih filmova iranske, slovačke i češke produkcije.

Sala Dodest bila je mjesto projekcija sjajnih filmskih ostvarenja koja su prikazana u okviru naših revija “Filmski asovi  – Pol Njumen”, “Novinarstvo i film”, “Filmske sportske priče”, “Zlatne komedije”, “Istinite filmske priče”, “Svjetska književnost na filmu”,Filmski snovi – gledaoci biraju” itd. Nova televizijska serija “Titogradski Podgoričani pričaju” istaknutog dokumentariste Momira Matovića o poslijeratnom Titogradu i životu premijerno je prikazana u KIC-u. Ove godine bili smo podrška i XIV festivalu filma o ljudskim pravima “Ubrzaj” čiji organizator je NVO Centar za građansko obrazovanje.

U izložbenom holu KIC-a publika je imala priliku da uživa u više izložbenih postavki. Izdvajamo postavku dokumenata i fotografija koju smo realizovali u saradnji sa Državnim arhivom, izložbu fotografija “To je bilo neko lepše i srećnije vreme”, aukcijsku izložbu “Revolucija” – Andrijane Vešović Zombijane, postavke radova Dragana Pečurice, fotografija Katice Nišavić, ali i interesantnu izložbu “Muzički plakat u Crnoj Gori 1950 – 1990” koja je rezultat saradnje sa Nacionalnom bibliotekom Crne Gore “Đurđe Crnojević”.

Vodeći računa o svim segmnetima kulturnog i umjetničkog stvaralaštva, i u 2024. ostajemo prepoznati kao prostor za nove i moderne umjetničke izraze, savremenu umjetničku praksu i avangardni pristup, ali i podršku amaterskim stvaraocima.

KIC “Budo Tomović”

Najnovije aktuelnosti:
Najnoviji aktuelni događaji:
Najnovije servisne informacije: