Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Izložba „Herbarijum“, akademske likovne umjetnice Sonje Đuranović

Izložba „Herbarijum“, akademske likovne umjetnice Sonje Đuranović, biće otvorena u četvrtak 15. februara 2024. godine, u 19h, u Modernoj galeriji.

Izložbu će otvoriti rukovoditeljka Galerijskog sektora JU Muzeji i galerije Podgorice, istoričarka umjetnosti Petrica Duletić.

U uvodnom tekstu kataloga Duletić je, između ostalog, zapisala:

„U delikatnom prosedeu umjetničkog stvaranja Sonja Đuranović se opredijelila da, kroz naizgled jednostavan siže, transponuje impresije iz spoljašnjeg svijeta. Pažljivo birajući motiv u predjelu opredijelila se za cvijeće, koji je za nju kao stvaraoca neodoljiv. Raskošna ljepota lala i veliki raspon vizuelnih stanja za Sonju su mnogo više od čistog podatka likovnog doživljaja, to je povod za stvaranje umjetničkog univerzuma.

Tematska konstantnost dovoljno govori o slikarskom karakteru umjetnice – studioznom istraživaču – koja svakoj kompoziciji prilazi kao neponovljivom likovnom događaju. Radnja slike je fokusirana na nekoliko vertikalno postavljenih cvjetova. Njihovom poetizacijom nastali su radovi koji imaju isto polazište, a veliki raspon kompozicionih rješenja govori o slikarkinoj raskošnoj imaginaciji.

Satkana od realnih elemenata, fabula uglavnom zadržava prepoznatljivost polaznog sadržaja, a na pojedinim djelima se apstrahuje i potez dobija autonomnu likovnu vrijednost. Povremeno, predmet interesovanja se sa cvijeta prebacuje na grane ili na komponovani vertikalni friz fragmenata, što samo potvrđuje želju umjetnice da u istom motivu razvije nove umjetničke promjene. Svaki list i grana su pikturalne senzacije koje navode na promjene u samoj strukturi i organizaciji slike.“

Izložba će trajati mjesec dana.

JU Muzeji i galerije Podgorica

Najnovije aktuelnosti:
Najnoviji aktuelni događaji:
Najnovije servisne informacije: