Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Injac: Snažimo diplomatiju gradova, Podgorica od danas članica „Eurocities“

Podgorica je od danas članica Eurocitiesa, jedne od najvećih organizacija koja uključuje preko 200 najvećih evropskih gradova iz 38 zemalja što predstavlja preko 150 miliona ljudi širom Evrope.

“U sklopu međunarodnih aktivnosti koje kao Glavni grad preduzimamo, raduje me i činjenica da smo postali članica “Eurocities”, jedne od najvećih organizacija koja okuplja lokalne samouprave u Evropi. Na taj način, Podgorica daje značajan doprinos EU integracijama, snažeći svoju poziciju kroz diplomatiju i partnerstva sa gradovima država članica EU”, kazala je prof. dr Olivera Injac, gradonačelnica Podgorice. 

Kao jedna od najvećih gradskih mreža u Evropskoj uniji, Eurocities je primjer jačanja lokalnih samouprava, uz poseban fokus na održivi razvoj, zaštitu životne sredine i borbe protiv klimatskih promjena. 

“Kao glavni grad Crne Gore ovim dajemo snažan doprinos EU integracijama, otvarajući brojne mogućnosti za saradnju sa članicama EU, kroz učešće u kreiranju razvojnih politika i inicijativa, posebno u vezi sa urbanim razvojem i zaštitom životne sredine. Kroz partnerstva sa drugim lokalnim samoupravama cilj nam je da radimo na ubrzanom, ali održivom razvoju Podgorice”, zaključila je Injac. 

Eurocities je mreža velikih gradova Evrope, osnovana 1986. od strane gradonačelnika šest velikih gradova Barselone, Birmingema, Frankfurta, Liona, Milana i Roterdama. Kroz učešće u brojnim EU projektima, koristeći sturčnost kako bi pomogli gradovima članicama da poboljšaju kvalitet života, kroz inovativan pristup i međunarodnu ekspertizu.

Služba za odnose sa javnošću

Najnovije aktuelnosti:
Najnoviji aktuelni događaji:
Najnovije servisne informacije: