Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Glavni grad učestvovao na Sajmu evropskih projekata; Ostvareni značajni rezultati zahvaljujući podršci EU

Glavni grad učestvovao je na trećem Sajmu evropskih projekata u organizaciji Privredne komore Crne Gore i tom prilikom promovisao značajne projekte koji su finansirani iz međunarodnih fondova. U toku su projekti SpongeCity (primjena koncepta gradova sunđera u upravljanju vodnim resursima), Increase (nova generacija integrisanih fotonaponskih panela), kao i BeReady (otpornost na pojavu toplotnih urbanih ostrva).

Sajam evropskih projekata okupio je brojne institucije, organizacije i kompanije koje implementiraju projekte finansirane sredstvima različitih programa Evropske unije, a imaju za cilj promociju ostvarenih rezultata.

Učešće je uzelo više od 40 organizacija i institucija koje su predstavili oko 200 projekata.

Događaj su otvorile predsjednica Privredne komore Crne Gore dr Nina Drakić i ministarka evropskih poslova Maida Gorčević.

Predsjednica Drakić je istakla da ovaj događaj predstavlja još jednu priliku da se naglasi važnost evropskih integracija i projekata za razvoj crnogorske privrede i društva. Istakla je značaj saradnje ssa Ministarstvom evropskih poslova kako u segmentu vezanom za projekte, tako i u dijelu vođenja pretpristupnih pregovora koji su od posebnog značaja za privredu zbo njene integracije u jedinstveno tržište.

Evropski projekti nijesu samo finansijska podrška, već ključna komponenta našeg puta ka prosperitetnijoj budućnosti. Oni unapređuju naše znanje, donose inovacije i otvaraju mogućnosti za saradnju sa partnerima širom Evrope. Kroz ove projekte, crnogorske organizacije, institucije i kompanije postaju dio jedne veće zajednice koja dijeli vrijednosti, ciljeve i viziju budućnosti – kazala je Drakić.

Ističe da je Privredna komora Crne Gore ponosna na svoju ulogu u implementaciji, promociji i podršci evropskim projektima.

– Naš cilj je da koristeći evropske fondove unaprijedimo znanje i kapacitete kako privrede, tako i Komore kao najstarije i jedinstvene poslovne asocijacije u zemlji – rekla je predsjednica.

Naglasila je i važnost saradnje jer, kako kaže, samo se zajedničkim naporima mogu iskoristiti svi potencijali koje nam evropski projekti pružaju.

– Ovaj Sajam je upravo mjesto gdje se promovišu uspješne priče, ali i razmjenjuju iskustva i dijele ideje. Zbog toga je važno da smo otvoreni za saradnju koja je temelj napretka. Evropski projekti nas uče koliko je važno raditi zajedno, dijeliti resurse i iskustva, te zajednički rješavati izazove. Uvjerena sam da će današnji događaj otvoriti mogućnosti za brojne nove inicijative i projekte koji će doprinositi daljem razvoju Crne Gore – kazala je Drakić.

Predsjednica Komore smatra da je pored korišćenja evropskih fondova, nužno da se usmjerimo na prenos znanja i iskustva iz naprednih zemalja Evropske unije u oblastima inovacija i tehnologija, zaštite životne sredine, zelene i cirkularne ekonomije, te digitalizacije. A fondovi i projektna partnerstva upravo to omogućavaju.

Prema riječima Drakić, brojni učesnici Sajma potvrđuju da Crna Gora ima kapaciteta da koristeći dostupnu podršku evropskih fondova radi na sebi i ispunjava postavljene ciljeve. Ističe da su kroz prve pozive različitih programa IPA III odobreni brojni novi projekti čija je implementacija započela ili će započeti u ovoj godini, te da raduje da su tokom 2023. godine postali dostupni i novi programi: Digital Europe, Interreg Europe, Single Market Program i sada EU4Health. Privredna komora iskoristila je tu mogućnost i sa partnerima predala aplikaciju za prvi nacionalni Digitalno inovacioni hub, uključila se u projekat programa Interreg Europe, te kroz Single Market Program nastavila učešće u Evropskoj mreži preduzetništva.

– Komora je aktivna u 30 projekata iz 15 programa, a očekujemo i odobravanje 10-ak novih aplikacija. Naši partneri su brojni univerziteti, poslovne asocijacije, nevladine organizacije, naučno tehnološki parkovi iz Evropske unije i regiona. To potvrđuje da smo kredibilan saradnik koji posvećeno radi na ispunjavanju ciljeva ugovorenih projekata. Imperativ je da to ostanemo i u periodu koji je pred nama. Naša vrata su otvorena i svim partnerima iz Crne Gore, koje i ovim povodom pozivam da razmijenimo ideje i zajedno učestvujemo na budućim pozivima – zaključila je dr Nina Drakić.

Maida Gorčević, ministarka evropskih poslova izrazila je veliko  zadovoljstvo što ima priliku da otvori ovu sada već tradicionalnu manifestaciju.

– Sajam projekata nam pruža priliku da na neposredan način predstavimo rezultate projekata koje finansira Evropska unija i skrenemo pažnju javnosti na sve koristi koje ovi projekti donose našim građanima i građankama – istakla je Gorčević.

Prema njenim riječima, uz podršku pretpristupnih fondova Evropske unije, Crna Gora više od 17 godina aktivno sprovodi projekte koji direktno doprinose održivom razvoju naše države i unapređuju životni standard naših građana. Počevši od oblasti zdravstva, preko obrazovanja, socijalne inkluzije i zaštite životne sredine, pa do razvoja turizma i očuvanja kulturnog nasljeđa, projekti donose višestruke benefite u brojnim oblastima.

– Projekti nam takođe omogućavaju da sarađujemo sa susjedima, ali i sa svim državama članicama Evropske unije. Tako u okviru programa evropske teritorijalne saradnje, kroz mehanizme kao što je Interreg, crnogorske institucije i organizacije imaju priliku da realizuju projekte zajedno sa kolegama iz šireg okruženja, i na taj način razmjenjuju dobre prakse, rješavaju zajedničke izazove, njeguju dobrosusjedske odnose i doprinose regionalnoj stabilnosti – poručila je Gorčević.

Ona je istakla da, za Crnu Goru, koja je sa 44. vladom odlučno krenula ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji, projekti koje finansira Evropska unija imaju ključnu ulogu u procesu evropske integracije.

S jedne strane, navodi ona, projekti nam omogućavaju da dostignemo evropske standarde kojima težimo kao buduća članica, dok ujedno daju i priliku našim građanima da, i prije samog članstva, osjete konkretne koristi i pozitivne promjene koje donosi proces pristupanja Evropskoj uniji.

Najnovije aktuelnosti:
Najnoviji aktuelni događaji:
Najnovije servisne informacije: