Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Brojni kvalitetni programi realizovani u Narodnoj biblioteci “Radosav Ljumović”

Narodna biblioteka „Radosav LJumović” je najstarija ustanova kulture u Podgorici, sa preko 260.000 naslova raspoređenih u nekoliko fondova i sa više hiljada upisanih korisnika.

U periodu za nama, u Narodnoj biblioteci, organizovan je bogat, sadržajan i raznovrstan kulturni i akademski program. Kako je istakla v.d. direktorice Slavica Ilinčić vrijedi pomenuti festival „Riječ Njegoševa” ali i program „Markovi dani” na kojima su, u čast dva značajna imena naše istorije i tradicije – Petra II Petrovića NJegoša i Marka Miljanova – govorili renomirani naučnici, profesori i akademici iz zemlje i regiona. “U kontekstu sjećanja i njegovanja prošlosti, realizovani su i projekti, panel diskusije i retrospektivne tribine s posebnim osvrtom na tradiciju i kulturu Glavnog grada. U domenu književnosti, važna su brojna gostovanja priznatih lokalnih i regionalnih stvaralaca poput Gorana Petrovića koji su, kroz naše programe, podgoričkoj publici predstavili svoju literaturu i savremena književna kretanja. Ostvarena je i dodatno osnažena, saradnja sa domaćim i regionalnim izdavačima ali kulturnim institucijama – u tom smislu najavljeno je štampanje dnevnika Borislava Pekića, u saradnji sa izdavačkom kućom „Štampar Makarije””, kazala je Ilinčić.

 “U saradnji sa Crnogorskom kinotekom realizovali smo filmski program „Književost i film – književnost na filmu”.  Na podizanju svijesti o važnosti čitanja i pisanja, na dodatnom afirmisanju značaja knjige i pisane riječi, Narodna biblioteka je intenzivno radila kroz medijsku promociju, kroz brojne literarne radionice za najmlađe, ali i kroz različite književne konkurse na kojima su djeca iz Crne Gore predstavljala svoje radove od kojih su najbolji bili nagrađeni simboličnim i prigodnim nagradama i priznanjima. U domenu izdavačke djelatnosti, važno je pomenuti izlazak 29. broja „Glasnika” – časopisa za kulturu i kulturna pitanja – u kojima su brojni značajni autori iz zemlje i regiona prezentovali svoju prozu, poeziju, studije, oglede i književne prikaze; ali i časopis za djecu i omladinu – „Laticu”, kojim je predstavljeno stvaralaštvo naših najmlađih. Svakako, i u periodu koji predstoji Narodna biblioteka „Radosav Ljumović” će realizovati različite programe, u tom smislu, ponosni na svoju 143 godine dugu tradiciju, prigodnim aktivnostima ćemo obilježiti 19. januar, Dan Biblioteke, kada ćemo predstaviti naš rad i naše izdavaštvo”, zaključila je Ilinčić.

JU NARODNA BIBLIOTEKA RADOSAV LJUMOVIĆ

Najnovije aktuelnosti:
Najnoviji aktuelni događaji:
Najnovije servisne informacije: