Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

“Grad diše knjigama” – Počinje X Internacionalni sajam knjiga

Povodom početka jubilarnog X Internacionalnog sajma knjiga u Podgorici, u Modernoj galeriji, održana je konferencija za medije. O predstojećem Sajmu govorili susekretarka Sekretarijata za kulturu Glavnog grada Snežana Tomanović, umjetnički direktor Vasko Raičević, i u ime Generalnog sponzora, predstavnica kompanije Mtel BojanaMaraš.

Sekretarka Tomanović najavila je učešće preko 70 izlagačaiviše od 40 pratećih programa na Sajmu. Novina ove godine je što će prateći programi biti realizovani na različitim gradskim lokacijama: u Galeriji Art, na ljetnjoj pozornici u Staroj varoši, u Kuslevovoj kući, Kinoteci, Crnogorskom narodnom pozorištu, Njegoševom parku…

Sekretarka Tomanović je kazala da “upravo takav koncept otvara mogućnost tranformacije Sajma u Festival knjige već od sljedeće godine”.

U susret Sajmu, kazala je Tomanović, 30. septembra i 1. oktobra, u 20 časova, na ljetnjoj pozornici u Staroj varoši, biće prikazani filmovi “Leto kada sam naučila da letim” i “Čuvari formule”, nastalipremaknjiževnimdjelima.

Sekretarka je posebno izrazila zahvalnost ambasadorki Italije u Crnoj Gori Andreini Marseli i konstruktivnom odnosu Ambasade u opšte na više godišnjoj korisnoj i plodonosnoj saradnji sa Sekretarijatom za kulturu Glavnog grada, a posebno na doprinosu da Sajam iz godine u godinu bude sadržajniji i kvalitetniji. Zahvaljući tome, ove godine će na Sajmu učestvovati pisac Lorenco Marone, jedan od najznačajnijih savremenih italijanskih autora, koji je nedavno objavio novi roman “Plavo pero”. Uz potporu i u organizaciji Sekretarijata roman “Plavo pero” će biti preveden na crnogorski jezik i objavljen u hiljadu primjeraka. Biće to, važno je istaći, prvi prevod tog romana na neki od ex-yujezika.

U okviru sajma biće organizovana i donacija knjiga istakla je sekretarka Tomanović, u kojoj će “svaki posjetilac moći da jednu ili više knjiga donira Dječijoj bolnici ili Domu starih u Podgorici”.

Biće organizovane i radionice za srednjoškolce “Čitanje medijske poruke”, kao i zanimljive promocije knjiga za djecu. “Ovogodišnje izdanje Sajma biće ne samo lijepo druženje uz knjige, već će i grad disati knjigama u tih nekoliko dana oktobra”, zaključila je Tomanović.

Umjetnički direktor Sajma Vasko Raičević govorio je o koncepciji pratećih programa, koja je, kako je rekao, kao i prethodnih godina kombinacija domaće i regionalne književnosti s promocijama određenih evropskih autora. Na sajmu će se predstaviti pored autora iz Italije, i autori iz Poljske, Engleske, Velsa, Austrije. Što se tiče regiona, Raičević je najavio učešće autora koji predstavljaju određene trendove, a s crnogorske književne scene one koji su objavili sve knjige kod izdavača u regionu i biće ih, kako je kazao, više nego ranijih godina.

Od regionalnih autora pomenuo je Nađu Petrović, čiji je roman “Meduze žive zauvijek” doživio četvrto izdanje i dobio brojne nagrade, Aleksandra Gatalicu, Snježanu Banović, koja je knjigom “Kronika sretnih trenutaka” privukla regionalnu pažnju, Dragana Markovinu i njegova nova izdanja, te predstavnike Hrvatskog društva pisaca i još nekoliko autora koji će promovisati časopis “Poezija”. Biće takođe predstavljeni novi roman Olje Knežević, ostvarenja još nekih stvaralaca, kao i brojni izdavači. Posebno značajno je predstavljanje prevoda romana za djecu “Tim lavlje srce”, crnogorskog književnika Čeda Vukovića na italijanski jezik, a zahvaljujući Italijanskoj ambasadi biće obrađena i jedna veoma zanimljiva tema – “Balkanska strast – fudbal i politika u bivšoj Jugoslaviji od socijalizma do danas”.

Ispred kompanije Mtel, koja je ove godine Generalni sponzor Sajma, govorila je Bojana Maraš koja je istakla da su kao kompanija svjesni da je ulaganje u obrazovanje najbolja investicija, tako da osim što će ovo biti Sajam knjiga, ovo će biti i sajam prijateljstva kao što i kaže slogan kompanije Mtel “Imate prijatelje”, a svima nam je od djetinjstva knjiga najbolji drug. U toku Sajma, od 2. do 6. oktobra, kompanija Mtel je pripremila razne ponude za sve građane Crne Gore, kazala je Maraš.

Ovogodišnji Sajam biće svečano otvoren u srijedu, 2. oktobra na Trgu nezavisnosti, u 17 časova, i trajaće do 6. oktobra. Nakon svečanog otvaranja, u 18 časova, slijedi promocija knjige “O Cveji”, posvećena glumačkom velikanu ex-yu prostora Branku Cvejiću, u izdanju beogradske izdavačke kuće Clio, na kojoj će govoriti Zoran Hamović, Svetozar Cvetković, Beka Vučo i Varja Ðukić.

Total dizajn Sajma uradila je Milica Šaranović, a sve informacije i detalje o ovogodišnjoj smotri knjige, zainteresovana javnost moći će da pronađe na sajtu Glavnog grada i stranicama Sajma na Fejsbuku i Instagramu.

SEKRETARIJAT ZA KULTURU

Najnovije aktuelnosti:
Najnoviji aktuelni događaji:
Najnovije servisne informacije: