Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Služba za podršku poljoprivredi i ruralnom razvoja podržaće nabavku staklene ambalaže za pčelare sa područja glavnog grada

Služba za podršku poljoprivredi i ruralnom razvoju Glavnog grada u cilju podrške i veće konkurentnosti pčelara sa teritorije Glavnog grada pokrenula je inicijativu sa predstavnicima NVO Udruženje pčelara Podgorica i NVO Crnogorska pčela u nabavci kvalitetne i uniformisane staklene ambalaže za pakovanje meda. Podsticajna podrška Glavnog grada u ukupnom iznosu od 4.000€ , to jest maskimalnih 2.000 € po jednom Udruženju podrazumijevaće pokrivanje troškova do 80% za nabavku staklene ambalaže za pakovanje meda, dok će 20% troškova pokriti Udruženja, to jest pčelari zainteresovani za ovaj podsticaj.

Rukovodilac Službe za podršku poljoprivredi i ruralnom razvoju Boris Spalević, , istakao je da je dosadašnja saradnja sa oba pčelarska udruženja koja djeluju na području Glavnog grada profesionalna i inkluzivna. Spalević tvrdi da je ovo samo početak saradnje i da će se u budućem periodu dodatno raditi na jačanju konkurentnosti i poboljšanju pakovanja dizajna finalnih proizvoda, ne samo meda, već i pakovanja propolisa, matične mliječi, medovine i drugih kozmetičkih preprata od meda. O ovim aktivnostima, pčelari Podgorice mogu se interesovati preko svojih udruženja ili direktno preko Službe za podršku poljoprivredi i ruralnom razvoju Glavnog grada, u ulici 4.jula, broj 103 u Podgorici.  Nakon nabavke kvalitetne ambalaže, u planu je i brendiranja meda koji dolazi iz različitih  područja Glavnog grada, a fokus i zajednički cilj treba biti da uspostavimo sistem „žiga kvaliteta i “fair trade“ sertifikata, gdje će se posebna pažnja usmjeriti na pčelare koji se bave organskom proizvodnjom koja je zahtjevna.

Programom podsticajnih mjera podržani su sa 70% pčelari koji su aplicirali u roku na javni pozivi koji se odnosio na nabavku sterilisanog voska, kao i nabavku košnica mladim pčelarkama i pčelarima koji počinju sa pčelaranjem. Održana je promocija „Slave pčelara – Spasovdan“ u Bratonožićima, a na inicijativu Udruženja pčelara Podgorice, isto udruženje će biti podržano u organizaciji jesenjeg sajma „Podgorički dani meda“ koji će se održati u oktobru.  

U fazi pripreme je i projekat GPS obilježavanja pčelinjaka, a Služba za podršku poljoprivredi i ruralnom razvoju očekuje da će se u skorijoj budućnosti putem GPS uređaja locirati svi pčelinjaci i da će se dobiti jasna evidencija pčelinjaka, brojnog stanja pčelinjih društava i zauzetosti pčelinje paše.

Služba za podršku poljoprivredi i ruralnom razvoju Glavnog grada planira da pokrene i zajedničke projekte sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprirvede, a sa ciljem podrške pčelarstvu, razvoju agroturizma.

“Sektorski potencijal za razvoj pčelarstva i agroturizam u Glavnom gradu postoji, očekuje nas dalji zajednički rad i siguran sam da će strateškim planiranjem, realnim sagledavanjem mogućnosti i konkretnim aktivnostima, korak po korak, kao što to sada i činimo, ovaj sektor usmjeravati u pravcu održivog i ubrzanog razvoja”, zaključuje Spalević.

Najnovije aktuelnosti:
Najnoviji aktuelni događaji:
Najnovije servisne informacije: