Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Izložba “UROŠ TOŠKOVIĆ (1932 – 2019) / Izbor iz fonda Moderne galerije”

Izložba “UROŠ TOŠKOVIĆ (1932 – 2019) / Izbor iz fonda Moderne galerije”, biće dostupna za posjetioce od 8. avgusta do 1. septembra u Modernoj galeriji.

Postavka obuhvata 20 radova, dominantno crteža, rađenih tušem i tušem u boji, na papiru.

Uroš Tošković je crnogorski i jugoslovenski likovni umjetnik, rođen 1932. godine na Pelevom Brijegu, u okolini Podgorice.

Nižu gimnaziju završava u Kotoru, a 1947. godine upisuje srednju Umjetničku školu koju završava 1952. godine, u Herceg Novom. Te godine sa, školskim drugom i prije svega prijateljem, Miodragom Dadom Đurićem, upisuje Akademiju likovnih umjetnosti u Beogradu, koju završava 1957. godine u klasi Marka Čelebonovića. Iste godine, nakon dobijene stipendije francuske Vlade odlazi u Pariz gdje upisuje školu lijepih umjetnosti (École des Beaux Arts).

Toškovićev nemirni duh i pogledi na umjetnost, još u Beogradu, su mu donijeli poznanstvo i udruživanje sa Sinišom Vukovićem, Leonidom Šejkom, Vukotom Vukotićem, Mirom Glavurtićem, Oljom Ivanjicki, sa kojima osniva društvo prijatelja Baltazar, koje kasnije prerasta u grupu Mediala.

Boravak u Parizu mu znači mnogo, sa mnogim usponima i padovima, ali je jedno konstanta, a to je da je dobar broj ljudi, koji su predstavljali respektabilan dio svijeta umjetnosti i imali snažne doživljaje Uroševe ličnosti i stvaralaštva. Među tim ljudima sa kojima se Uroš susreo su i Salvador Dali (Salvador Dalí), Žak Vale (Jacques Vallee), Žan Dibife (Jean Dubuffet), Pablo Pikaso (Pablo Picasso) i mnogi drugi.

Nije izostala potvrda njegovog stvaralaštva i u Jugoslaviji, pa sa njim sarađuju: Miodrag B. Protić, Đorđe Kadijević, Radomir Reljić, kao i značajne institucije i galerije tog, a i sadašnjeg, vremena, među kojima su Narodni muzej Crne Gore, Muzeji i galerije Titograda/Podgorice, Muzej savremene umetnosti u Beogradu, Muzej grada Beograda, galerije Haos i Most.

Pored velikog broja grupnih i samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu, mora se istaći da je dobitnik Trinaestojulske nagrade 1987. godine, kao i statusa istaknutog kulturnog stvaraoca Crne Gore 2010.

Posljednje dvije decenije života Uroš provodi u Crnoj Gori, boraveći i stvarajući u Baru, Podgorici, Nikšiću i Kolašinu, do smrti, koja ga je zadesila u 87. godini života, 3. marta 2019. godine.

JU Muzeji i galerije Podgorice

Najnovije aktuelnosti:
Najnoviji aktuelni događaji:
Najnovije servisne informacije: