Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

IPA tim Glavnog grada prezentovao projekat Sponge city finansiran iz EU fonda

IPA tim Glavnog grada predstavio je projekat SpongeCity koji se finansira iz sredstava evropskih fondova. Projekat SpongeCity nastoji da preduprijedi i ublaži negativne posljedice klimatskih promjena, primjenom inovativnog rješenja zasnovanog na konceptu tzv. gradova sunđera, koji sakupljaju vodne resurse iz prirode i ponovo ih koriste.

Kroz projekat SpongeCity , Glavni grad će imati priliku da kroz umrežavanje sa Dunavskom regijom stekne znanja i vještine potrebne za primjenu ovih rješenja u upravljanju vodnim resursima. Takođe, projekat omogućava i opremanje urbanih cjelina u Dunavskoj regiji alatkama za sprovođenje mjera u upravljanju vodnim resursima, što će kasnije biti korisno prilikom implementacije projekta u Podgorici.

Direktorica Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Dušica Brnović pozvala je tim koji realizuje projekat SpongeCity da posjeti ovu instituciju kako bi projektne aktivnosti predstavili njihovom osoblju, te s njima razgovarali o konkretnoj saradnji.

Golub Ćulafić iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju izrazio je radost zbog toga što se u Podgorici realizuje projekat koji prepoznaje izazove s kojima se suočavamo u zemlji karsta, a jedan od njih je resursni paradoks da uprkos obilnim padavinama ne raspolažemo potrebnom količinom vode jer je nenuspijevamo zadržati.

Marko Đukanović iz Službe zaštite i spašavanja se nadovezao prjmjetivši da bi predložena rješenja bila od velike pomoći u zaštiti vrijednih prirodnih resursa kakve su gradske park šume na Gorici i na Ljuboviću.

Prezentaciji su prisustvovali predstavnici Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju, Službe zaštite i spašavanja, Vodovoda i kanalizacije, NVO “Biciklo.me” i Green home.

Najnovije aktuelnosti:
Najnoviji aktuelni događaji:
Najnovije servisne informacije: