Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Koncert trija „Purple Grain”

Podgorički fjužn-džez trio „Purple Grain” predstaviće se u novoj postavi premijerno u organizaciji KIC-a „Budo Tomović” u srijedu, 26. juna, u sali DODEST, u 20 sati.  

Trio čine Slaven Ljujić (bubanj), Ivan Marović (klavir, gitara) i Ben Kraef (saksofon). Trojica muzičara-instrumentalista i kompozitora na relaciji Podgorica-Berlin sarađuju već duži period na različitim projektima, autori su i vođe bendova, a učestvuju u okviru niza različitih projekata. Koncert u DODEST-u biće njihov prvi zajednički nastup u okviru trija „Purple Grain”.

Više o muzičarima:

Slaven Ljujić rođen je u Nikšiću, gdje je počeo svoje muzičko obrazovanje na odsjeku za klasičnu gitaru. Srednju muzičku školu je pohađao u Podgorici (UŠMB Vasa Pavić), gdje je pored gitare učio da svira bubnjeve na časovima džeza kod profesora Momice Glomazića i Milorada Šuleta Jovovića. Nakon završene srednje škole, studirao je džez i popularnu muziku kao stipendista prestižnog muzičkog koledža Berkli u Bostonu (SAD). Tokom školovanja imao je priliku da se upozna i radi sa nekima od najcijenjenijih umjetnika i pedagoga kao što su Marko Đorđević, Nil Smit, Ralf Peterson, Bob Tamanji, Dejv Dićenco, Mark Volker, i drugi.

Najveći uticaj na njegovo muziciranje imao je Vinks De Džon Paret, pjevač, perkusionista i kompozitor, sa kojim je radio na mnogim projektima (Ljetnji koncertni serijal u Harlemu, „Soul Kitchen“, „Vocal Summit“). Kao član benda svirao je na pet muzičkih albuma za različite izvođače: Kristijan Đuranović (I Speak, 2013), Džon Hiland (Johnny Fury, 2014), Virdžinija Rubino, 2015, Lari Vatson (Prescriptions, 2015), Vinks (2016).

Kao jedan od osnivača i autora džez sastava „Kuhinjazz“, sa kojim redovno nastupa svirajući električnu bas gitaru, snimio je album sa autorskom muzikom i svirao na više različitih džez festivala u zemlji i regionu. Ubrzo je formirao i džez trio pod svojim imenom (u sastvu sa Ivanom Marovićem, gitara i Tinom Džaferovićem, kontrabas) i ostvario prvu balkansku turneju 2022. godine. Tokom 2023. godine trio je nastavio da nastupa na festivalima Mjesec poštovanja džeza u Crnoj Gori i „Jazz Factory Festival“ u Bitolju kada im se pridružio francuski saksofonista Batist Herbin, sa kojim su uslijedila i gostovanja u Francuskoj (u Parizu u okviru sajma muzike „Musicora“ i džez festivala u Nojonu).

Živi i radi u Podgorici gdje predaje na odsjeku za udaraljke u Umjetničkoj školi za muziku i balet „Vasa Pavić“.

Ivan Marović je završio nižu i srednju muzičku školu u Kotoru. Kao osnovca ga je zapazio istaknuti jugoslovenski kompozitor Vojin Komadina, koji mu je postao mentor i dao prve poduke iz kompozicije. Studije kompozicije i klavira upisao je na Muzičkoj akademiji na Cetinju. U međuvremenu je pohađao majstorske časove u regionu i inostranstvu iz oblasti kompozicije, džez klavira i filmske muzike. Festival Kotor Art ga je više puta angažovao da komponuje djela za gudački orkestar ili duvački kvintet. Sa svojim autorskim projektima i ansamblima je snimio više albuma džez muzike, kao i ostalih žanrova. Pored autorske, bavi se aktivno pozorišnom i filmskom muzikom. Dobitnik je više nagrada za svoj pozorišni i filmski angažman, na domaćim i inostranim festivalima. Projekti: Baltazar – live at the KIC Budo Tomović (2011), Iskra Besamrtna – za gudački orkestar i naratora (2013), Baltazar – Najvažnija soba (2014), Kotor 1979 – za gudački orkestar (2019), Karneval u magli – za duvački kvintet (2021), Connection 3 – live at DODEST (2022), Bisamkiez – I dreamt that I had done it, I awoke to find it true (2023).

 Ben Kraef, njemačko-crnogorski saksofonista i kompozitor, diplomirao je na Univerzitetu za muziku „HannsEisler“. Živi u Berlinu. Kao dobitnik stipendije Njemačke službe za akademsku razmjenu (DAAD) od 2007. boravio je u Njujorku i magistrirao na Gradskom koledžu 2009. godine. Dobitnik je nekoliko međunarodnih nagrada i priznanja, među kojima su najznačajnije „Biberacher Jazzpreis“ (2006), Međunarodno džez takmičenje u Friburu (2007), takmičenje saksofona Jamaha (2007) kao i stipendije „Billie Stoller“ koju dodjeljuje Gradski koledž u Njujorku (2008). Kao izvođač je bio aktivan član renomiranog nacionalnog njemačkog omladinskog big benda „BuJazzO“, gdje je bio dio koncertne postave tri godine.  Imao je priliku da nastupa širom Evrope, Bliskog istoka, kao i južne Afrike i Japana. Na listi međunarodno poznatih muzičara sa kojima je Ben nastupao i snimao nalaze se Lalo Šifrin, Arči Šep, Fil Vuds, Džon Aberkrombi, Fred Herš, Gunter Šuler, Tanja Marija, Džim Meknili, Piter Herbolchajmer, Dejvid Gilmor, Džef „Tejn” Vots, Džordž Garzon, Herb Geler, Vinsent Hering, Pi Vi Elis, Toni Lakatos, Ari Hoenig, Loni Plaksiko, Čarls Toliver i Jošijaki Masuo. Kao kompozitor i vođa ansambla snimio je dva albuma. Prvi album pod nazivom „Berlin-New York“ objavila je renomirana izdavačka kuća ACT i uključuje poznate džez muzičare, basistu Džona Patitučija, bubnjara Markusa Gilmora i pijanistu Rajnera Boma. Na drugom albumu, „Think of One “, svira u triju sa bubnjarom Albertom Tuti Hitom i Džonom Patitučijem.

KIC “BUDO TOMOVIĆ”

Najnovije aktuelnosti:
Najnoviji aktuelni događaji:
Najnovije servisne informacije: