Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Revija “Kostimografija na filmu”

Filmski program KIC-a “Budo Tomović” od 3. do 5. juna organizovaće reviju “Kostimografija na filmu” u okviru koje će biti prikazana reprezentativna kinematografska ostvarenja nagrađana Oskarom za kostimografiju.

Prvog dana revije, biće prikazan jedan od najboljih holivudskih filmova svih vremena „Sve o Evi” (1950) scenariste i redatelja Džozefa L. Mankevica. Ova impresivna drama donosi priču o mladoj proračunatoj asistentici koja pokušava preoteti karijeru, slavu i prijatelje uglednoj brodvejskoj zvijezdi. Film je osvojio nagradu Oskar za najbolju kostimografiju, a nominovan je u još četrnaest kategorija. Sve do 1997. bio je rekorder po broju nominacija za ovu nagradu, a i jedini je film u istoriji čije su čak četiri glumice nominovane za nagradu Oskar (Davis i Baxter u kategoriji glavne ženske uloge, a Holm i Ritter u kategoriji sporedne ženske uloge). Američki filmski institut ga je takođe uvrstio među 100 najboljih filmova svih vremena.

Dio revije biće i biografski film „Ana od hiljadu dana“ snimljen 1969. godine u režiji Čarlsa Džerota. Temelji se na istoimenom pozorišnom komadu Meksvela Andersona i opisuje život engleske kraljice Ane Bolen čiji lik tumači Ženevjev Bižo. Ona je za svoj nastup dobila Zlatni globus za najbolju glavnu ulogu, ali i nominaciju za nagradu Oskar u kategoriji za najbolju glavnu glumicu. Ova dramatizacija braka između britanskog kralja Henrija VIII (Ričard Barton) i njegove druge žene Ane Bolen (Ženevjev Bižu) imala je deset nominacija za Oskara, a jednog je i osvojila za kostimografiju.

Ekranizacija romana britanskog pisca Vilijama Mejkpisa Tekerija, film „Barry Lyndon” (1975) biće na repertoaru posljednjeg dana revije. Rajan O’Nil i Marisa Berenson glume u ovoj raskošnoj adaptaciji koja bilježi avanture nepopravljivog prevaranta čiji ga oportunizam vodi sa irske farme na bojna polja i salone visokog društva. Tražeći životni put mladić shvata da mu je jedina šansa za bolji život plemićka titula. Od nominovanih sedam, osvojio je četiri Oskara među kojima je i Oskar za kostimografiju.

Projekcije filmova biće organizovane u sali Dodest, od 20 sati, a ulaz je slobodan.

KIC “BUDO TOMOVIĆ”

Najnovije aktuelnosti:
Najnoviji aktuelni događaji:
Najnovije servisne informacije: