Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Turizam

Osnovne informacije

Budući da ima izvanredan geografski položaj, da se nalazi u središnjem dijelu Crne Gore, na sredokraći primorskog i planinskog područja, u koridoru moćnih turističkih tokova, da predstavlja glavni demografski, politički, privredni, saobraćajni, kulturno-obrazovni i naučni centar države, da ima izdašne prirodne i antropogene turističke vrijednosti, prostor glavnog grada – Podgorice ima značajno mjesto u sve frekventnijem turističkom prometu šireg područja.

Podgorica ima veliki turistički potencijal i mogućnost da obogati turistički sadžaj Crne Gore, kroz poslovni, tranzitni, izletnički, rekreativno-odmarališni, lovni, sportski i kongresni turizam.
Blaga klima okružila je grad bujnim vinogorjima i podarila mu blage zime i topla ljeta. Ovdje ćete biti gost ljepote brojnih izletišta u samom gradu i njegovoj okolini i lijepo uređenih hotela i restorana, što svojim terasama ogledaju vode pet rijeka na čijim obalama je podignuta Podgorica.

Detaljnije turističke informacije o Podgorici možete naći na internet sajtu Turističke organizacije Podgorice:

    Osnovne informacije (klima, jezik, valuta…)
    Smještaj i hrana (hoteli, restorani, klubovi, kafići…)
    Slobodno vrijeme (izletišta, arheološka nalazišta i spomenici, šoping, provod…)

Turistička organizacije Podgorice – podgorica.travel

Dolazak u Podgoricu

Nepristupačni crnogorski kras savladan je modernim saobraćajnicama, koji Podgoricu povezuju sa sjevernim, planinskim dijelom Crne Gore, a koji prate kanjone rijeka Morače i Tare, do planinskih jezera i stoljetnih šuma. Nasuprot njima, putevi prema crnogorskoj obali prolaze kroz živopisne predjele crnogorskog juga, preko Skadarskog jezera i Paštrovačke gore, i strmim serpentinama se spuštaju ka Jadranskom moru.

Magistrala duga samo 54 kilometra vodi na crnogorsko primorje, a na 70 kilometara sjeverno do prvog ski – centra. Crnogorski sjever i jug povezuje i pruga Beograd – Bar.
Podgorički aerodrom Golubovci, 12 kilometara udaljen od centra grada, povezan je sa aerodromima u zemlji i inostranstvu. Aktivan avio – saobraćaj, kako ovog tako i aerodroma Tivat, koji se nalazi 75 kilometara od Podgorice, glavni je saobaraćajni oslonac tokom turističke sezone.

Slobodno vrijeme

Parkovi i rekreativne zone

Prostrane zelene površine čine Podgoricu jednim od “najzelenijih” gradova u Evropi.
Lijepo uređeni i održavani, krase grad i pravo su mjesto za odmor i relaksaciju. Najstariji su Njegošev i Karađorđev park.
Ekološki kutak novijeg datuma je šetališni plato ispred Univerziteta Crne Gore.

Brdo Gorica

Gotovo u samom centru grada popularno izletište i raj za rekreativce.
Uređene pješačke,  biciklističke i trim staze.
Na samom vrhu, gdje se ukazuje zadivljujuća panorama grada, u zelenilu šume “skriveni” su sportsko-rekreativni tereni.