ENG

TRIBUTE projekat od strateškog značaja za sve učesnike

29/09/2023
TRIBUTE projekat od strateškog značaja za sve učesnike

Projekt TRIBUTE sprovodio se u okviru drugog poziva ADRION programa, započeo je u januaru 2021. godine a zvanično se završava sjutra 30. septembra. Konzorcijum uključuje osam gradova Jadransko-jonske regije (Ljubljana, Maribor, Milano, Novi Sad, Patras, Podgorica, Sarajevo i Zagreb) predvođenih Univerzitetom „Politecnico di Milano“.

Cilj projekta TRIBUTE  bio je razvoj transnacionalne strategije za gradski prevoz u Jadransko-jonskoj regiji, u skladu s novim ciljevima EU-a održive, integrisane i uključive mobilnosti. Projektni partneri usvojili su osam akcionih planova i razvili osam pilot akcija, po jednu za svaki uključeni grad. Osim toga, uspostavljena je transnacionalna mreža učesnika kako bi se obezbijedila prenosivost rezultata projekta te za razmjenu iskustava, najboljih praksi u saobraćaju i mobilnosti, čak i nakon završetka projekta.

TRIBUTE je usvojio i pristup “Živih laboratorija” koje predstavljaju nove oblike partnerstva u kojima građani, firme, istraživači i javna uprava sarađuju kako bi dizajnirali, testirali i potvrdili inovativna rješenja za održivu urbanu mobilnost.  “Žive  laboratorije” dovele su do usvajanja osam akcionih planova koje je podržao svaki grad.  Definisana je zajednička transnacionalna strategija za održivu urbanu mobilnost u gradovima Jadransko-jonske regije.  Takođe, transnacionalna mreža Tribute uspostavljena je  za koordinisane strategije održive mobilnosti unutar regije, kako bi se osigurala prenosivost rezultata projekta i razmjena iskustava, najboljih praksi u saobraćaju i mobilnosti. Transnacionalna mreža pojačava relevantnost uključivog i participativnog pristupa koji stoji iza projekta TRIBUTE, šireći saradnju započetu među TRIBUTE partnerima i učesnicima, izvan projekta, u smislu opsega, članstva i vremena. U tu svrhu pretpostavlja se da će Transnacionalna mreža nastaviti sa radom nakon završetka projekta. 

Podsjećamo, TRIBUTE završni događaj održan je ovog mjeseca u Milanu u sklopu 51. Evropske saobraćajne konferencije, kada je  predstavljen TRIBUTE pristup, ciljevi i rezultati. Projektni partneri, učesnici i kreatori politika raspravljali su o transnacionalnoj strategiji TRIBUTE prema novim programima urbane mobilnosti za održivi, ​​integrisani i uključivi prevoz u gradovima Jadransko-jonske regije. Osim toga, u maju u Sarajevu je održan 4. sastanak TRIBUTE  transnacionalne mreže učesnika u okviru  osmog  godišnjeg EUISAR foruma.  Ovo je bila prilika za predstavljanje i raspravu o pilot aktivnosti na novom konceptu ‘ostrva mobilnosti’, osmišljenom i testiranom tokom projekta u Gradu Sarajevu.

Detaljnije na linku: 

TRIBUTE 3rd newsletter MNE

IPA TIM 

ZELENO LICE PODGORICE

Podgorica na dva točka

Podgorica na dva točka

Moje drvo

Moje drvo

Kesa je više previše

Kesa je više previše

Mikro 020

Mikro 020

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Naša Gorica