ENG

Glavni grad i ove godine podržava Climathon 2022 posvećen rješavanju klimatskih promjena i zaštiti životne sredine

24/11/2022
Glavni grad i ove godine  podržava Climathon 2022 posvećen rješavanju klimatskih promjena i zaštiti životne sredine

Glavni grad Podgorica i ove godine podržava realizaciju projekta Climathon Podgorica, u organizaciji  NVO Gnijezdo -NEST. Riječ je o događaju, koji će se održati 17. i 18. decembra u NEST Coworking prostoru u Podgorici. Ovogodišnji Climathon posvećen je rješavanju klimatskih promjena i zaštiti životne sredine u Crnoj Gori sa fokusom na digitalna rješenja. 

Zagađenje vazduha, deponije, uništena korita rijeka, devastacija šuma, samo su neki od ekoloških problema u Crnoj Gori, a u fokusu ovog eko hakatona je da 10 izabranih timova pronađu održiva, kreativna i izvodljiva digitalna rješenja. Timovi koji se prijave na ovo ekološko takmičenje imaju širok spektar prijedloga, a odnose se na to, kako zaštiti prirodu na pravi način, podići svijest građana o boljem očuvanju životne sredine, te na pravi način iskoristiti raznovrstan biodiverzitet i ublažiti klimatske promjene. Razmatraće se digitalna rješenja čijom bi se realizacijom priroda zaštitila, a Crna Gora napredovala u domenu ekologije.

Ukoliko imaš ideju koja će doprinijeti zaštiti životne sredine, bez obzira na to iz kojeg grada dolaziš, do 5. decembra okupi svoj tim do 5 članova i prijavi se putem linka. Kao i do sada, prednost imaju timovi sa idejama koje već nisu predstavljane i finansirane na ostalim takmičenjima, a izabranih deset timova će imati mogućnost da pohađa pripremnu obuku 10. decembra uz opciju online pristupa ili uživo, kao i da uživo učestvuje u eko hakatonu 17. i 18. decembra uz podršku stručnih mentora, kao i da dobije mentorsku podršku u daljem razvitku svog biznisa/startapa/nevladine organizacije ili drugo.

Za najbolja digitalna rješenja pripremljene su 3 vrijedne nagrade u vrijednosti od 3.000, 2.000 i 1.000 evra. Nagradni fond obuhvata finansijska sredstva  i mentorstvo kompanije First Line prilikom realizacije digitalnog rješenja. 

Climathon je globalni pokret Evropskog instituta za inovacije i tehnologiju (EIT). Ovogodišnji Climathon u Crnoj Gori organizuje se pod svjetskom EIT Climate-KIC licencom, a podršku realizaciji ovog projekta pružili su i UNIQA osiguranje, Erste banka, Privredna komora Crne Gore, Agencija za zaštitu životne sredine, kao i kompanijae Five G, First Line, BENU i Red Bull. 

Više informacija o manifestaciji možete naći na Climathon Podgorica Instagram stranici, a za sve dodatno možete se obratiti organizatorima putem e-mail adrese: climathon@mnest.me.

Kodiraj za zelenije sjutra!

ZELENO LICE PODGORICE

Podgorica na dva točka

Podgorica na dva točka

Moje drvo

Moje drvo

Kesa je više previše

Kesa je više previše

Mikro 020

Mikro 020

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Naša Gorica