Izložba „Crnogorsko ćirilsko štamparstvo XV i XVI vijeka u Gimnaziji "Slobodan Škerović"

15/10/2020
Izložba „Crnogorsko ćirilsko štamparstvo XV i XVI vijeka u Gimnaziji "Slobodan Škerović"

 Glavni grad Podgorica – Sekretarijat za kulturu i sport u saradnji sa Maticom crnogorskom i Gimnazijom „Slobodan Škerović“, u četvrtak, 15. oktobra sa početkom u 10:00 časova u biblioteci Gimnazije „Slobodan Škerović“ realizuju izložbu pod nazivom „Crnogorsko ćirilsko štamparstvo XV i XVI vijeka“.

 Na otvaranju izložbe, govoriće: Ana Medigović, sekretarka Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada Podgorice, Dragan Radulović, predśednik Matice crnogorske i Zoja Bojanić Lalović, direktorica Gimnazije „Slobodan Škerović“.

 Osam panoa sa tematikom crnogorskog ćirilskog štamparstva, nakon izložbe ostaju kao vrijedan poklon Gimnaziji „Slobodan Škerović“.  Izradu panoa podržao je Sekretarijat za kulturu i sport Glavnog grada Podgorice na prijedlog Matice crnogorske.

Podsjećamo, Matica crnogorska je prošle godine u saradnji sa Ministarstvom kulture i Glavnim gradom Podgorica realizovala izložbu Crnogorsko ćirilsko štamparstvo, povodom jubileja 525 godina od štampanja Oktoiha prvoglasnika (Crnojevića štamparija) i 500 godina od štampanja Psaltira i Služabnika (prvih knjiga iz štamparije Božidara Vukovića Podgoričanina). Ova zapažena izložba predstavljena je u više crnogorskih gradova ali i u glavnom gradu Bugarske – Sofiji, đe je u saradnji sa Bugarskom akademijom nauka bila izložena u Nacionalnoj biblioteci, povodom obilježavanja 150 godina Bugarske akademije nauka.

SEKRETARIJAT ZA KULTURU I SPORT 

ZELENO LICE PODGORICE

Podgorica na dva točka

Podgorica na dva točka

Moje drvo

Moje drvo

Kesa je više previše

Kesa je više previše

Mikro 020

Mikro 020