ENG

Koncert Aleksandra Hadži-Đorđevića

27/11/2023
Koncert Aleksandra Hadži-Đorđevića

Završnicu VIII Međunarodnog festivala "Dani gitare u Podgorici" obiježiće koncert poznatog gitariste iz Srbije Aleksandra Hadži-Đorđevića koji će biti održan u srijedu, 29. novembra, u sali DODEST, u 20h. 

Program koncerta za solo gitaru činiće djela Isaka Albeniza (Majorca op. 202; Crvena kula op. 92), Luiđija Lenjanija (Tri kaprisa op. 20), Johana Merca (Romansa), Lea Brouvera (Kubanski pejzaži sa zvonima) i Federika M. Torobe (Sonatina). 

Aleksandar Hadži-Đorđević rođen je u Beogradu. Sa 16 godina nastupio je u Zagrebu na Reviji mladih talenata Jugoslavije izvodeći koncert Aranjuez od J. Rogriga sa Zagrebačkim simfoničarima i dirigentom Urošem Lajovicem. Studije gitare diplomirao je sa najvišom ocjenom na Akademiji za muziku u Pragu 1987. u klasi profesora Stepana Raka i Martina Mislivečeka. Na Međunarodnom takmičenju gitare Kutna Hora 1984. osvojio je prvu nagradu. Njegovi učenici osvajali su najviše nagrade u zemlji i inostranstvu, a neki od njih su danas istaknuti koncertni gitaristi i profesori u Evropi i SAD. Kao član žirija i predavač učestvovao je na brojnim festivalima, takmičenjima i seminarima gitare i kamerne muzike u Srbiji i inostranstvu. Za svoju pedagošku djelatnost u obrazovanju mladih talenata dobio je nagradu Grada Beograda 2004. Aleksandar Hadži-Đorđević izgradio je zapaženu karijeru kao solista nastupajući u Srbiji, Češkoj, SAD-u, Hrvatskoj, Bugarskoj, Kipru, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Sloveniji. Doktorski umjetnički projekat odbranio je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, gdje je zaposlen kao docent za nastavu gitare. 

Ulaznice se, po cijeni od 5€, mogu kupiti na biletarnici KIC-a, a broj za rezervacije je 020 664 237.

KIC “Budo Tomović"

ZELENO LICE PODGORICE

Podgorica na dva točka

Podgorica na dva točka

Moje drvo

Moje drvo

Kesa je više previše

Kesa je više previše

Mikro 020

Mikro 020

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Naša Gorica