ENG

Putovanje flaute kroz vrijeme

02/11/2023
Putovanje flaute kroz vrijeme

Flautistkinja Rezeda Valejeva, studentkinja FMU u Beogradu prirediće koncert u okviru ciklusa “Mladi talenti” u četvrtak, 2. novembra, u Galeriji “Risto Stijović” u Podgorici, u 19h.

Na programu su djela za solo flautu Kloda Debisija (Sirinks u Des-duru L.129), Ežena Boca (Slika, Op. 38), Antona Štamica (Kapris br. 1), Artura Honegera (Ples koze u C-duru, H. 39), Žaka Ibera (Komad), Georga Filipa Telemana (Fantazija br. 10), Astora Pjacole (Tango etida), itd. Gost na koncertu biće violinista Aleksandar Grunčevski.

Flautistkinja Rezeda Valejeva je započela svoje muzičko obrazovanje u rodnom gradu Kazanu (Rusija), gdje je završila Muzičku školu br. 5 u klasi Galliuline Elvire. Školovanje je nastavila u Muzičkoj školi u Tivtu, gdje je uporedo pohađala klavir u klasi Isidore Jovićević i flautu u klasi Brune Matijević. Srednju muzičku školu "Kosta Manojlović" je završila u Beogradu u klasi prof. Aleksandra Burkerta. Trenutno studira treću godinu osnovnih akademskih studija na Fakultetu muzičke umjetnosti u Beogradu u klasi prof. Ljubiše Jovanovića.

Aktivno je učestvovala u brojnim radionicama, školama flaute, ali i majstorskim časovima koje su vodili eminentni flautisti među kojima su: Vilijam Benet, Trevor Vaj, Denis Burjakov, Feliks Rengli, Kristina Fasbender, Mario Karoli, Ervin Klambauer, Karlos Brunel, Meila Tome Filer, Dejan Gavrić, Matej Zupan, Marina Nenadović, Nataša Paklar-Markovići i dr.

Od 2016. je učestvovala na brojnim međunarodnim i državnim takmičenja na kojima je osvajala prve i druge nagrade. Nastupa kao solista i u kamernim i orkestarskim sastavima kao što su Lola klasik, Dečija filharmonija i Beogradski orkestar mladih (BEOM). Koncertirala je na scenama Kolarčeve zadužbine, Beogradske filharmonije, Kombank dvorane, SKC-a, Sava centra, UK Parobrod, Konak Kneginje Ljubice, Jevrejske opštine i dr. Bila je učesnica festivala BUNT, Festum, KOMA i Ljetnjeg kampa za kamernu muziku.

Flautistkinja Rezeda Valeva se prvi put predstavila podgoričkoj publici cjelovečernjim koncertom u okviru popularnog KIC-ovog ciklusa ”Mladi talenti“ maja 2023. godine, u saradnji sa pijanistom Aleksejom Kurbatovim. Ovo je njen drugi koncert u okviru istog ciklusa u koji je ovog puta uvrstila originalna djela za solo flautu.

KIC “Budo Tomović”

ZELENO LICE PODGORICE

Podgorica na dva točka

Podgorica na dva točka

Moje drvo

Moje drvo

Kesa je više previše

Kesa je više previše

Mikro 020

Mikro 020

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Naša Gorica