ENG

Koncert Makadam i prijatelji

21/09/2023
Koncert Makadam i prijatelji

Manifestacija Podgoričko kulturno ljeto svečano će biti završena 21. septembra, u 20 čas, na Trgu nezavisnosti u Podgorici, koncertom najpoznatijeg crnogorskog benda Makadam. Tim kocertom Makadam će istovremeno obilježiti i veliki jubilej - 45 godina postojanja. Članovima benda na bini će se pridružiti i neka od regionalno najpoznatijih muzičkih imena kao što su Sergej Ćetkovic, Nenad Kneževic Knez, Vladimir Maraš, Šule Jovović, Marko Vlahović, Nina Žižić, Marko Vukčević i dr. 

Grupa Makadam osnovana je 1978. u Titogradu. Prvu postavku činili su Mirsad Serhatlić, Miodrag Radonjić, Savino Batanov, Zlatko Zakrajšek i Josip Kestner. Prva crnogorska pop-rok ploča, koja je nosila ime grupe, snimljena je u studiju u Splitu, a izdata u PGP RTB. Na tom albumu našle su se kompozicije posvećene Titogradu, Josipu Brozu Titu, kao i katastrofalnom zemljotresu koji je 1979. pogodio Crnu Goru. 

Kompozicijom “Balerina” nastupili su na takmičenju za predstavnika tadašnje Jugoslavije na Evroviziji, osvojivši treće mjesto, nakon čega je pjesma postala mega hit u regionu, a i do danas se održala na evergrin top listama.  

Gordana Ivandić Makadamu se pridružila nakon kratkotrajne saradnje sa Hejzl En Pirs i brzo postala miljenica crnogorske publike. Pojačani njenim vokalom koji je odgovarao njihovom senzibilitetu, grupa Makadam učestvovala je na svim crnogorskim i regionalnim pop-rok festivalima, na kojima su osvojili brojne nagrade i priznanja. 

Drugi album koji je štampao PGP RTB naslovljen je jednim od velikih hitova "Da mi je znati". Na njemu će se naći i ostali hitovi kojima je grupa obogatila crnogorsku muzičku scenu: "Svani zoro", "Zrno prašine", "Medene noći"… 

Nakon dugogodišnje saradnje Gordana Ivandić vraća se u Sarajevo, svoj rodni grad, i nastavlja karijeru kao muzički urednik a bend nastavlja sa radom nekim drugim ritmom, ali i dalje uspješno i plodonosno. 

Makadam je kao krunu četrdesetpetogodišnjeg stvaralaštva odlučio da pod pokroviteljstvom Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada, svojim sugrađanima pokloni koncert dostojan svog jubileja, dijeleći scenu sa dugogodišnjim prijateljima i kolegama koji su se našli na njihovom putu do uspjeha.


SEKRETARIJAT ZA KULTURU I SPORT

ZELENO LICE PODGORICE

Podgorica na dva točka

Podgorica na dva točka

Moje drvo

Moje drvo

Kesa je više previše

Kesa je više previše

Mikro 020

Mikro 020

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Naša Gorica