ENG

Promocija knjige „Andrićev skriveni teatar”

22/06/2023
Promocija knjige „Andrićev skriveni teatar”

Na platou ispred Bibliotrke 22. juna u 19:00h, biće održana promocija knjige „Andrićev skriveni teatar”, autora Almira Bašovića. O knjizi će govoriti Janko Ljumović, Dragana Tripković i autor. 

Autor ove knjige je dramski pisac, dramaturg i profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu Almir Bašović. Prema riječima autora, knjiga je nastajala godinama jer se bavila mitom da Andrić nije volio pozorište. Autor je htio pokazati da je pozorište ipak bilo bitno za Iva Andrića.

Almir Bašović, rođen 1971. godine u Sarajevu.

Diplomirao, magistrirao i doktorirao na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, gdje predaje na Odsjeku za komparativnu književnost. Učestvivao je na dvadesetak međunarodnih simpozijuma i kongresa, objavio je tridesetak stručnih članaka i teorijskih eseja, a zajedno sa Savom Anđelkovićem priredio je zbornik Drama i vrijeme (Dobra knjiga, Sarajevo, 2010).


Radio je kao dramaturg na više predstava u Narodnom pozorištu Sarajevo. Autor je drama Priviđenja iz srebrenog vijeka (praizvedba: Narodno pozorište Sarajevo, 2003) i RE: Pinocchio (praizvedba na albanskom jeziku: CTC Skopje, 2006, mikrodrame Druga Evropa (prezentirana u okviru Bijenala evropskih dramskih pisaca u Bonnu, 2002) i dramskog monologa Lica (praizvedba na njemačkom jeziku, u okviru predstave Balkan Requiem, Hundsturm – Volkstheater, Beč, 2014).


Autor je knjige "Čehov i prostor" (Sterijino pozorje, Novi Sad, 2008; slovensko izdanje: Knjižnica MGL, Ljubljana, 2013). U Parizu je objavljena knjiga njegovih drama na francuskom jeziku (Theatrum noctuaubundi, 2008.), a drame su mu prevođene i na albanski, makedonski, češki, njemački te italijanski jezik.


Na Festivalu BH drame u Zenici, 2004. godine, drama "Priviđenja iz srebrenog vijeka" dobila je nagradu za najbolji dramski tekst, a u izboru Evropske teatarske konvencije (ETC) uvrštena je među 120 najboljih suvremenih evropskih komada.


Član je PEN Centra u BiH i Društva pisaca BiH, uređuje književni časopis Život. 

JU NB „Radosav Ljumović“

ZELENO LICE PODGORICE

Podgorica na dva točka

Podgorica na dva točka

Moje drvo

Moje drvo

Kesa je više previše

Kesa je više previše

Mikro 020

Mikro 020

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Naša Gorica