ENG

Revija "Filmski asovi" u KIC-u

12/06/2023
Revija "Filmski asovi" u KIC-u

Filmski program KIC-a “Budo Tomović” kroz reviju “Filmski asovi” koja je posvećena velikanima filma, od 12. do 14.juna predstaviće ostvarenja poznatog holivudskog glumca i režisera Pola Njumena. Riječ je o legendi filma, dobitniku prestižnih nagrada koji se dokazao u svim sferama stvaranja filma od glume, preko scenarističkog i producentskog segmenta, pa do režiranja. 

Prvog dana revije biće prikazan filmski klasik reditelja Roberta Rosena “Hazarder“ iz 1961. godine koji na vrlo intrigantan i autentičan način upoznaje gledaoce sa svijetom profesionalnog bilijara. Ova inspirativna drama o talentovanom igraču bilijara Ediju Felsonu, godine 1962. od devet nominacija među kojima je i nominacija Pola Njumena za najbolju mušku ulogu, nagrađena je Oskarom za najbolju crno-bijelu fotografiju i scenografiju. Iste godine, film je nagrađen najprestižnijom britanskom filmskom nagradom BAFTA u kategorijama najboljeg filma i inostranog glumca. 

Glavnog junaka, Pol Njumen, maestralno je tumačio i u nastavku “Hazardera”, filmu “Boja novca” (1986) koji će publika moći da pogleda drugog dana revije. U okviru ove drame redatelja Martina Skorsezea koja se temelji na istoimenom romanu američkog književnika Voltera Tevisa, Pol Njumen je bio mentor mladom i veoma arogantnom igraču bilijara kojeg glumi Tom Kruz. Od četiri nominacije uključujući one za najbolji adaptirani scenario i sporednu žensku ulogu, film je 1987. godine zasluženo nagrađen Oskarom u kategoriji za najbolju glavnu mušku ulogu, u kojoj je još jednom briljirao Pol Njumen. 

Završnicu revije obilježiće intrigantna drama “Presuda” (1982) sa Polom Njumenom u jednoj od najuspješnijih uloga u karijeri. Riječ je o trileru Sidnija Lameta koji se temelji na istoimenom romanu američkog advokata i pisca Berija Rida u kojem sredovječni advokat preuzima slučaj ljekarske nesavjesnosti kako bi vratio izgubljeno poštovanje. Film je 1983. godine nominovan za Oskara i Zlatni globus u pet kategorija, uključujući one za najbolji film, režisera, glavnu mušku ulogu (Pol Njumen) i sporednu mušku ulogu.

Projekcije filmova biće organizovane u sali DODEST, od 20 sati.

Ulaz besplatan.

ZELENO LICE PODGORICE

Podgorica na dva točka

Podgorica na dva točka

Moje drvo

Moje drvo

Kesa je više previše

Kesa je više previše

Mikro 020

Mikro 020

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Naša Gorica