ENG

Izložba „Sandscapes“ umjetnice Albine Ejupi u modernoj galeriji

07/06/2023
Izložba „Sandscapes“ umjetnice Albine Ejupi u modernoj galeriji

U izložbenom prostoru Moderne galerije, u srijedu 7. juna u 20 časova, biće otvorena izložba „Sandscapes“, umjetnice Albine Ejupi. Ovom izložbom svečano će početi 24. Podgoričko kulturno ljeto. 

Albana Ejupi je rođena 1994. godine u Prištini, Kosovo, a trenutno živi i radi u Beču, Austrija. Kroz svoju umjetnost bavi se duhovnim i društvenim aspektima ljudske prirode, posebno odnosom duha i tijela u kojem živimo. Kombinuje akte sa temama poput ideala ljepote, seksualnosti i ljubavi. Njena djela su svojevrstan kontrapunkt digitalizaciji, društvenim medijima i vještačkoj inteligenciji kroz ličnu percepciju, fokusirajući se u potpunosti na žanr slikarstva.

Prve veće samostalne izložbe Albane Ejupi su „U tvojoj golotinji je ljepota“ (2023) i „Akt na pijesku“ (2022) u Galeriji Lukas Fajhtner u Beču. Prije toga, serija radova „Želja za intimnošću“ (2021) bila je izložena u Muzeju umjetnosti Danubiana Meulensteen u Bratislavi, Slovačka. Pored učešća na grupnim izložbama, kao što su „Šetnja gradskom galerijom u Beču“ (2021 i 2020), i „Umjetnost u procesu – proces u umjetnosti“ (2017), njeni radovi su izlagani i na raznim sajmovima umjetnosti, uključujući ARCO LISBOA (Portugal), VOLTA Art Fair u Bazelu (Švajcarska), SPARK Art Fair u Beču (Austrija) i Vienna Contemporary (Austrija).

Izložbu će otvoriti direktor Muzeja i galerija Podgorica Vučić Ćetković.

JU MUZEJI I GALRIJE PODGORICE 

ZELENO LICE PODGORICE

Podgorica na dva točka

Podgorica na dva točka

Moje drvo

Moje drvo

Kesa je više previše

Kesa je više previše

Mikro 020

Mikro 020

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Naša Gorica