ENG

Četrnaesti međunarodni festival dokumentarnog filma – Underhill Fest

07/06/2023
Četrnaesti međunarodni festival dokumentarnog filma – Underhill Fest

Četrnaesti međunarodni festival dokumentarnog filma – Underhill Fest biće otvoren 7. juna, u 20:30h na košarkaškom terenu “Dragan Ivanović” u Njegoševom parku u Podgorici, kada će biti prikazan film "Non-aligned Newsreels: Scenes from the Labudović Reels” rediteljke Mile Turajlić, koji je premijerno prikazan na najvećem festivalu dokumentarnog filma IDFA, u Amsterdamu.

Film je baziran na do sada neprikazanim 35mm filmskim materijalima, koje je snimio Stevan Labudović, snimatelj Filmskih novosti, koji je trideset godina pratio predsjednika Josipa Broza Tita. Producenti ovog ostvarenju su MIla Turaljić i Carine Chichkowsky, dok su koproducenti Vanja Jambrović i Vuk Perović. Film je rađen u produkciji „Poppy Pictures” iz Srbije, „Survivance” iz Francuske, „Restart” iz Hrvatske i „Kino” iz Crne Gore. Ovo ostvarenje podržano je od strane Filmskog centra Crne Gore.

UnderhillFest će 15. juna zatvoriti „Ciné-guerrillas: Scenes from the Labudović Reels“, drugi dio diptiha Mile Turajlić koji je premijerno prikazan na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu (TIFF).

Prethodni dokumentarni film Mile Turajlić „Druga strana svega“ prikazan je na 9. UnderhillFestu, a osvojio je 32 nagrade, uključujući prestižnu nagradu IDFA festivala za Najbolji dokumentarni film. Njen debitantski dokumentarni film „Cinema Komunisto“ koji je osvojio 16 nagrada prikazan je na 2. UnderhillFestu koji je Mila Turajlić svečano otvorila. Od 2020. godine članica je Američke filmske akademije.

Na 14. UnderhillFestu podgorička publika će u Njegoševom parku, Narodnoj biblioteci “Radosav Ljumović” i u U CKZ Ribnica moći da pogleda 29 filmskih ostvarenja - najboljih u proteklih godinu dana. Dugometražni filmovi su kao i prethodnih godina podijeljeni u tri selekcije: međunarodnu, regionalnu i vantakmičarsku. Na 14. UnderhillFestu biće prikazani i kratki dokumentarni filmovi u selekciji „7 kratkih“. U CKZ Ribnica biće prikazan program posvećen muzičkim dokumentarcima.

Na UnderhillFestu na otvaranju nastupiće „Gospoda Glembajevi“ - jedan od najcjenjenijih crnogorskih alternativnih muzičkih sastava i Peđa Radović, a na zatvaranju kultni beogradski bend „Lira Vega“ i DJ Dejan Vučetić Vuča.

Žiri 14. Underhillfesta biće Andrijana Stojković – rediteljka i producentkinja iz Srbije, Andrej Korovljev - reditelj iz Hrvatske i Bojan Stijović – reditelj iz Crne Gore. Studentski žiri za selekciju 7 kratkih su Ana Ćulum, Elena Simović i Jevrem Bojović.

U slučaju nevremena, filmovi predviđeni za Njegošev park, biće prikazani u CKZ Ribnica.    

UnderhillFest je jedini festival dokumentarnih filmova u Crnoj Gori, a tokom prethodnih  godina prikazivao je najbitnija dokumentarna ostvarenja, dobitnike velikih priznanja, ali i otkrivao i davao podršku regionalnim i lokalnim autorima. Festival je postao dio imidža grada i države, adresa za sve one koji žele da budu u toku sa dešavanjima u svjetskoj kinematografiji.

UnderhillFest ove godine dobio je podrška od Filmskog centra Crne Gore, Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma i Direktorata za prirodu kroz projekat „Vratimo se njoj – prirodi“, Narodne biblioteke “Radosav Ljumović”, CKZ Ribnice, Fondacije Petrović Njegoš, Nikšičke pivare, Jamesona, Garaže, Fotografike, Evropske omladinske kartice, Vode Suza, Hotela Bojatours, MarienPlatza, Euro Unite Yamaha, FS productiona, Gorenja, producentske kuće Atomik, Tarantina, Gostiona, Good Fellasa i Resident Strangera.  

 

SEKRETARIJAT ZA KULTURU I SPORT

ZELENO LICE PODGORICE

Podgorica na dva točka

Podgorica na dva točka

Moje drvo

Moje drvo

Kesa je više previše

Kesa je više previše

Mikro 020

Mikro 020

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Naša Gorica