ENG

Međunarodna konferencija "The Child and the Book"

15/05/2023
Međunarodna konferencija "The Child and the Book"

Od 15. do 17. maja u Biblioteci "Radosav Ljumović" u Podgorici biće održana poznata međunarodna konferencija The Child and the Book.

Organizatori su Filološki fakultet u Nikšiću, u saradnji s Muzičkom akademijom i Fakultetom likovnih umjetnosti na Cetinju.

Konferencija je prvi put održana u Engleskoj (Roehampton University) 2004, a potom u Belgiji, Turskoj, SAD-u, Kanadi, Norveškoj, Engleskoj, Italiji, Grčkoj, Portugaliji, Poljskoj, Španiji, Hrvatskoj, Njemačkoj i Malti.

Okupljajući renomirane poznavaoce književnosti za djecu i mlade, na jednoj, i magistrande i doktorande koji tek započinju naučnu karijeru u toj oblasti, na drugoj strani, The Child and the Book konferencija, kvalitetom i komunikativnošću nametnula se kao prostor razmjene znanja, iskustva i istraživanja, a time i kao jedan od najatraktivnijh skupova u svijetu.

Ovogodišnja manifestacija u Podgorici posvećena je odnosu dječije književnosti, likovne i muzičke umjetnosti, a okupiće preko sto trideset učesnika iz dvadeset pet zemalja (ne računajući Crnu Goru), koji će se tokom tri dana baviti tom složenom i nedovoljno istraženom problematikom.

Kako je pomenuta konferencija širom svijeta uvijek bila praćena nizom kulturnih zbivanja, njen važan segment ove godine predstavlja izložba radova studenata Fakulteta likovnih umjetnosti sa Cetinja (pod mentorstvom prof. mr Ane Matić i prof. mr Suzane Pajović), specijalno rađenih za ovu priliku. Izložba, otvorena 27. aprila na Trgu nezavisnosti u Podgorici, u okviru manifestacije "Dani Dragana Radulovića", trajaće do završetka konferencije 17. maja, kada će najboljim studentima biti dodijeljene nagrade. Na zatvaranju konferencije studenti Muzičke akademije prirediće kratak koncert, u organizaciji prof. mr Tatjane Krkeljić.

Konferenciju "The Child and the Book" podržali su Sekretarijat za kulturu i sport Glavnog grada Podgorica, Ministarstvo kulture i medija i Turistička organizacija Crne Gore, a koordinatorka je doc. dr Svetlana Kalezić Radonjić.

JU NB „Radosav Ljumović“

ZELENO LICE PODGORICE

Podgorica na dva točka

Podgorica na dva točka

Moje drvo

Moje drvo

Kesa je više previše

Kesa je više previše

Mikro 020

Mikro 020

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Naša Gorica