ENG

VIII Internacionalni sajam knjiga od 18. do 22. oktobra

18/10/2022
VIII Internacionalni sajam knjiga od 18. do 22. oktobra

VIII Internacionalni sajam knjiga u Podgorici, u organizaciji Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada, održaće se od 18. do 22. oktobra u Bemax areni. Osnovni cilj Sajma je unapređivanje i obogaćivanje kulturnog života Podgorice i stvaranje kvalitetne osnove za rad crnogorskih izdavača i autora, prezentacija regionalnih i evropskih pisaca i izdavača, te afirmacija stvaralaca mlađe generacije.

U toku petodnevnog trajanja – uz preko pedeset izdavača iz Crne Gore i zemalja regiona, Glavni grad će ugostiti i reprezentativne predstavnike izdavačkih kuća iz Evrope. Kvalitetan izbor pratećih programa jedno je od prepoznatljivih obilježja Sajma. To su susreti s piscima, tribine, okrugli stolovi, radionice…U okviru tih formi biće predstavljena savremena crnogorska autorska i izdavačka scena, kao i pisci i produkcije inostranih izdavačkih kuća.

Program počinje u utorak 18. oktobra, u 11 časova, promocijom knjige "Iščašene bajke", poznatog crnogorskog novinara i pisca za djecu Dragana Radulovića. Na promociji će govoriti Ana Medigović, Nađa Durković i Svetlana Kalezić Radonjić.

U 12 časova biće nastavljen program, takođe u znaku dječije literature - kreativnom radionicom "Junaci iz lektira" Narodne biblioteke "Radosav Ljumović".

U 15 časova slijedi promocija stvaralaštva italijanske spisateljice Marije Pije Romano, s kojom će razgovarati prof. mr Marija Tereza Albano. U programu će učestvovati i abasadorka Italije u Crnoj Gori Andreina Marsela.

U 16 časova, svoju knjigu "Meso jezika" predstaviće Luka Boljević, crnogorski pisac mlađe generacije. S njim će razgovarati Barbara Delać.

Sajam će, u 19 časova, svečano otvoriti gradonačelnik Podgorice dr Ivan Vuković, a već u 20, umjetnički direktor Vasko Raičević razgovaraće s poznatim srpskim književnikom Svetislavom Basarom.

U 21 čas biće predstavljena knjiga "Ja sam Jugoslovenka! Feministička politika performansa tokom i nakon jugoslovenskog socijalizma" istoričarke umjetnosti Jasmine Tumbas. S Tumbasovom će razgovarati kustoskinja Nela Gligorović.

Radno vrijeme Sajma: svakog dana od 11 do 22h.
Ulaz slobodan.

SEKRETARIJAT ZA KULTURU I SPORT 

ZELENO LICE PODGORICE

Podgorica na dva točka

Podgorica na dva točka

Moje drvo

Moje drvo

Kesa je više previše

Kesa je više previše

Mikro 020

Mikro 020

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Naša Gorica