ENG

Repertoar KIC-a "Budo Tomović" za septembar

30/09/2021
Repertoar KIC-a "Budo Tomović" za septembar

Jesenju sezonu Kulturno - informativnog centra “Budo Tomović” otvorila je peta “Lietritorija” koja je prethodnog vikenda izazvala veliku pažnju i interesovanje javnosti. Publici su se u okviru trodnevnog festivala predstavile značajne autorke savremene književne scene, kao i kantautorke, urednice i teoretičarke književnosti. Do kraja mjeseca Srce kulture grada prirediće za ljubitelje umjetnosti niz tradicionalno raznovrsnih i sadržajnih programskih aktivnosti, a u skladu sa važećim preporukama Instituta za javno zdravlje Crne Gore i Komisije za zaštitu stanovništva. 

  Ukoliko epidemiološke mjere budu dozvoljavale, kad je riječ o muzici, septembar u KIC-u obilježiće gostovanje sarajevske dive Amire Medunjanin koja će 30. septembra predstaviti publici album “For Him And Her” posvećen legendama narodne muzike Tomi Zdravkoviću i Silvani Armenulić. Više informacija o tom koncertu, sljedeće sedmice. 

 KIC će i ove godine nastaviti tradiciju obilježavanja 21. septembra, dana kada je rođen narodni heroj, revolucionar i istaknuti humanista čije ime nosi naša institucija već 56 godina - Budo Tomović. 

   U okviru književnog segmenta 16. septembra svoje stvaralaštvo iz ugla savremene krize patrijarhata i feminističke distopije predstaviće književnice iz Sarajeva i Podgorice, Lejla Kalamujić i Dragana Tripković. Razgovor sa njima vodiće urednica književno-informativnog programa KIC-a Valentina Knežević.

U srcu kulture grada biće promovisana i aktuelna književna izdanja, pa će publici 7. septembra biti predstavljena knjiga "Zejna" autor Sulejmana Beće Kujevića. Učesnici promocije biće: akademik prof.dr Šerbo Rastoder, prof.dr Dragan Koprivica, dr.sc Amira Redžić i prof. Ismet Mujević. 

   Filmski KIC-sektor pripremio je za septembar, publici omiljene - komedije pa ćemo reviju “Zlatne komedije” organizovati od 27. do 29. septembra. Na repertoaru će biti: “Ovisni o ljubavi” (1997), “Glupan i tupan” (1994) i “Ta luda ljubav” (2011). 

    Popularna tribina “Podgoričke priče” koju je ove godine pokrenuo dramski sektor KIC-a nastaviće da predstavlja neke od najznačajnijih predstavnika i djelatnika iz svih oblasti stvaralaštva. Gošća tribine ovog mjeseca je višedecenijska kulturna i pozorišna poslenica Vanja Popović. 

            Pozorišnu predstavu “Mogu li vam pomoći..?” Studentskog teatra iz Podgorice, za koju je tekst i režiju uradio Dragan Koprivica publika će ponovo moći da pogleda na Velikoj sceni KIC-a večeras (6. septembar), a 27. biće izvedena i predstava za naše najmlađe “Ne pričaj mi bajke” (7+). 

        Prva samostalna izložba slika “U svijetu Van Goga” autorke Šejle Kerović biće otvorena u izložbenom holu KIC-a 24. septembra. 

   Povodom Međunarodnog dana pismenosti, Američki ugao 8. septembra organizuje druženje na platou ispred KIC-a “Budo Tomović”. Posjetioci će imati priliku da sa osobljem i volonterima razgovaraju o književnosti, omiljenim piscima i citatima, a biće tu i pokloni, knjige, časopisi i male ali korisne sitnice, za posjetioce. Pored toga deveti regionalni Sajam američkih koledža i univerziteta održaće se onlajn, 21. septembra i okupiti 35 institucija visokog obrazovanja iz čak 20 američkih država. Učešće je besplatno, ali je broj mjesta ograničen. Stoga, registrujte se već danas na: bit.ly/SEESTUDENTFAIR2021 

  Napomenimo na kraju da se nadamo da ćemo uskoro, u skladu sa epidemiološkim pravilima i važećim mjerama, početi sa organizovanjem proba Folklornog ansambla KIC-a, svih uzrasnih grupa, potom Školu retorike, probe KIC pop hora i ostalih radionica. 

Shodno odluci IJZCG posjete kulturnim događajima moguće su samo ukoliko posjedujete jedan od četiri dokaza iz Nacionalne digitalne COVID potvrde. 

Više info - Biletarnica KIC-a 020 664 237, www.kicpodgorica.me

KIC “Budo Tomović”

ZELENO LICE PODGORICE

Podgorica na dva točka

Podgorica na dva točka

Moje drvo

Moje drvo

Kesa je više previše

Kesa je više previše

Mikro 020

Mikro 020

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Naša Gorica