Glavni grad odlučan da pomogne žensko preduzetništvo

Ekonomski osnažena i finansijski nezavisna žena samo takva može biti ravnopravna u društvu, kazala je zamjenica gradonačelnika dr Slađana Vujačić na Info danu povodom raspodjele bespovratnih sredstava za podršku ženskom preduzetništvu. Podsjetila je da je Glavni grad opredijelio 20 hiljada eura za pomoć pri realizaciji biznis ideja žena preduzetnica. U toku je konkurs za ta sredstva kojima Glavni grad planira da podstakne osnivanje i razvoj malih i srednjih preduzeća naših sugrađanki.

“Smatramo da je potrebno da pružimo podršku antidiskriminacionoj politici i politici rodne ravnopravnosti. Sigurna sam da bi se složili da bez ekonomski snažne žene ne možemo imati ravnopravnu ženu u crnogorskom društvu”, kazala je Vujačić.

Naglasila je i koje će aplikacije imati prioritet prilikom odabira onih koji će dobiti bespovratna sredstva za svoju biznis ideju.

“Bodovaće se ono što podstiče ekonomski razvoj Glavnog grada, ono što podstiče razvoj poljoprivrede i ruralnog područja, organske poljoprivredne proizvodnje, valorizaciju kulturne i turističke baštine, razvoj fizičke kulture i sporta, doprinosi očuvanju životne sredine i održivog razvoja”.

Naglasila je da konkurs nije namijenjen samo ženama koje imaju registrovanu privrednu djelatnost.

“I žene preduzetnice koje nemaju osnovanu privrednu djelatnost mogu da podnesu aplikaciju. One to mogu da učine kasnije i da se registruju.”

Sekretar za preduzetništvo Kemal Grbović obraćajući se velikom broju okupljenih preduzetnica iskazao je zadovoljstvo što Glavni grad ima mogućnosti da im pomogne u realizaciji svojih biznis ideja. Smatra kako ženska populacija kod nas itekako ima šanse na tržištu.

“Potencijal je ogroman. Mi smo zbilja zainteresovani da pokušamo da pravimo pozitivan privredni ambijent i da ga poboljšamo koliko god smo u mogućnosti. Želim da vam u ime Glavnog grada ponudim pomoć stručnih lica u pisanju vaših biznis planova”, naglasio je Grbović.

Predstavnik UNDP-ja i saradnik na ovom projektu Ivan Mališić zainteresovanim preduzetnicama poručio je da vjeruju u svoju ideju i u nju ne gube nadu. Iskustva, kako je dodao, ukazuju da su takozvani mikro biznisi žena veoma uspješni i profitabilni.

“Najvažnije je da se podrži žena koja ima jasnu viziju, koja zna šta hoće i koja je motivisana da realizuje svoju ideju. Na taj način ona će da ojača svoj biznis, obezbijediće prvo sebi neku zaradu a onda će nekoga i da zaposli”, tvrdi Mališić.

Projekat je pokrenut na inicijativu Ženske političke mreže a biće nastavljen i narednih godina. Na skupu je posebno istaknuto kako naše sugrađanke mogu da računaju na podršku Biroa za ekonomsku saradnju i podršku biznis zajednici.

PG BIRO

Glavni grad odlučan da pomogne žensko preduzetništvo
Glavni grad odlučan da pomogne žensko preduzetništvo
Glavni grad odlučan da pomogne žensko preduzetništvo
Glavni grad odlučan da pomogne žensko preduzetništvo

ZELENO LICE PODGORICE

Podgorica na dva točka

Podgorica na dva točka

Moje drvo

Moje drvo

Kesa je više previše

Kesa je više previše

Mikro 020

Mikro 020