ENG

Međunarodni festival lutkarstva osmi put u Podgorici

09/08/2019

VIII Međunarodni festival lutkarstva održaće se u periodu 11-15. septembar u Podgorici, u KIC-u Budo Tomović. Biće izvedeno deset predstava iz pet zemalja: Italije, Hrvatske, Španije, Bosne i Hercegovine i Srbije. Ulaz na sve predstave je slobodan.

Međunarodni festival lutkarstva održaće se osmu godinu za redom u Podgorici, u okviru Podgoričkog kulutrnog ljeta. Lutke iz pet zemalja zabavljaće, ali i edukovati mališane u periodu 11-15. septembar 2019. Kao i svake godine, ulaz je slobodan, a organizatori najavljuju sadržajne i visoko kvalitetne programe. Festival se i ove godine održava u KIC-u Budo Tomović. Radnim danima termini su poslije podne, a za vikend će se programi prilagoditi slobodnom vremenu roditelja i djece, te će se predstave održavati i prije i poslije podne.

Pored Glavnog Grada, Festival je i ove godine podržalo Ministarstvo kulture, ali je važnost prenošenja vrijednih poruka najmlađima kroz kvalitetne kulturne sadržaje prepoznala i Ambasada Italije u Podgorici, kao i Ambasada Španije u Beogradu. Organizatori ne ispuštaju da pomenu konstantne prijatelje Festivala bez kojih, kako tvrde, Festivala ne bi ni bilo, a to su Fondacija Petrović-Njegoš, EPCG, Hipotekarna banka, Delta City, kompanija Čelebić, Universal Capital banka i veliki broj medija.

„Pripreme VIII Međunarodnog festivala lutkarstva uveliko teku. Kao i prethodnih godina, važno nam je da dočekamo goste na najbolji mogući način, kako bi iz Crne Gore odnijeli najljepša iskustva i kako bi dobili nove zadovoljne ambasadore kako našeg Festivala, tako i naše Crne Gore. Ove godine, ugostićemo pozorišta iz Italije, Hrvatske, Španije, Bosne i Hercegovine i Srbije“, kazao nam je Davor Dragojević, glumac i režiser lutkarstva, suosnivač Festivala.

Ljiljana Burzan Nikolić, društvena djelatnica i konsultantkinja za komunikacije, suosnivačica Festivala ističe da je smisao postojanja Festivala predstavljanje kvalitetnih kulturnih sadržaja koji imaju za cilj direktno uticanje i usmjeravanje pažnje, okupacija i mišljenja najmlađih i dodaje: „Možda neko nije svjestan toga, ali činjenica je da je ovaj Festival začeo jednu novu značajno širu generaciju ljubitelja pozorišta, jer je baš svima, ne samo omogućio, već i približio i objasnio važnost praćenja ovakvih sadržaja. Nije poenta da imamo kvalitetne kulturne sadržaje, poenta je da budu posjećeni i da ostave trag“, dodaje Burzan Nikolić.

I ove godine, ulaz na sve sadržaje Festivala je slobodan.

ME]UNARODNI FESTIVAL LUTKARSTVA

www.lutkarstvo.me

ifpmne@gmail.com

ZELENO LICE PODGORICE

Podgorica na dva točka

Podgorica na dva točka

Moje drvo

Moje drvo

Kesa je više previše

Kesa je više previše

Mikro 020

Mikro 020

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Naša Gorica