Apel građanima da havarisana vozila tretiraju u Pogonu za reciklažu vozila

Gradske službe i preduzeća sprovode niz aktivnosti kako bi suzbili sve češću pojavu ostavljanja havarisanih vozila na parking mjestima i drugim javnim površinama širom Podgorice. U skladu sa navedenim, Komunlani inspektori su obilaskom terena u prethodnom periodu locirali oko 25 havarisanih vozila i kroz inspekcijski nadzor uspjeli da uklone 7 vozla sa obilježenih parking mjesta.

Podsjećamo građane da je 2010. godine počeo sa radom Pogon za reciklažu vozila van upotrebe na gradskoj deponiji vrijedan 1.350.000 eura. Od tada do danas kroz ovaj pogon tretirano je 725 vozila.

Apelujemo na građane i naglašavamo da se ovakva vrsta otpada može odlagati samo kod subjekata koji imaju dozvolu izdatu od strane Agencije za zaštitu životne sredine, a to je u Crnoj Gori samo Deopnija Podgorica. Odlaganjem vozila van upotrebe bilo gdje osim na Deponiji ne samo da pospješujete nelegalni biznis trgovine rezervnim djelovima, već doprinoste zagađenju životne sredine, budući da ovi trgovci ne ispunjavaju nijedan uslov koji država propisuje počev od registracije, fisklaizacije, pa sve do dozvole za rad sa opasnim otpadom. Oni prvu i najuzačajniju fazu dekontaminacije vozila obavljaju tako što goriva, tečnosti za prskanje stakala, antifriz i dr. prosipaju u rijeke i na tlo i tako zagađuju podzemne vode, a često i u samoj blizini vodoizvorišta, dok Deponija sakuplja ove tečnosti, selektuje ih i plaća specijalizovane firme za njihov tretman.

Gradske službe i preduzeća nijesu nadležna za preduzimanje mjera i radnji na uklanjanju posebne vrste opasnog otpada kao što su havarisana vozila i olupine, kao ni za vršenje kontrole dozvola o radu subjekata koji se bave upravljanjem opasnim otpadom, ali su riješene da urade sve što je u njihovoj nadležnosti kao i da redovno obavještavaju nadležne državne isntitucije kako bi se ova pojava svela na najmanju moguću mjeru, a naš grad ostao čist i uredan kako to priličli glavnom gradu jedne države.

PG BIRO

Apel građanima da havarisana vozila tretiraju u Pogonu za reciklažu vozila

ZELENO LICE PODGORICE

Podgorica na dva točka

Podgorica na dva točka

Moje drvo

Moje drvo

Kesa je više previše

Kesa je više previše

Mikro 020

Mikro 020