ENG

Filmsko veče posvećeno Predragu Goluboviću

06/06/2019

U okviru manifestacije Podgoričko kulturno ljeto, u četvrtak 13. juna u DODEST sali KIC-a “Budo Tomović” sa početkom u 20:00 sati biće organizovano Filmsko veče posvećeno Predragu Goluboviću.

O stvaralaštvu Predraga Golubovića govoriće Srdan Golubović, filmski reditelj, Srđan Vučinić, esejista, filmski i književni kritičar i dramski pisac i Andro Martinović, filmski reditelj i direktor Crnogorske kinoteke. Medijator filmske večeri je Vuk Perović, filmski kritičar i urednik filmskog i serijskog progama TV Crne Gore.

Nakon razgovora, prikazaće se dugometražni igrani film Predraga Golubovića Sezona mira u Parizu.

Predrag Golubović (1935-1994) je bio filmski reditelj, scenarista i publicista. Od 1980. godine do smrti je bio direktor Insituta za film u Beogradu i profesor Akademije umetnosti u Novom Sadu. Osnivač je i glavni urednik časopisa Filmograf. Filmografija i bibliografija radova Predraga Golubovića sadrži preko stotinu jedinica, a dobitnik je tridesetak značajnih domaćih i stranih priznanja i nagrada.

Predrag Golubović je objavio veći broj proznih, poetskih i pozorišnih tekstova u časopisima i listovima, kao i niz naučno-stručnih članaka iz teorije i istorije književnosti i dramaturgije. Napisao je oko dvadesetak radio-drama, a neke su prevođene i emitovane na ruskom, poljskom i španskom jeziku.

Osim četiri TV serije, filmografija Predraga Golubovića obuhvata 34 kratka, dugometražna i dokumentarna filma, u kojima je ponajviše bio scenarista i reditelj, Autor je 6 dugometražnih igranih filmova: Bombaši (1973), Crveni udar (1974), Sudbine (1978), Sezona mira u Parizu (1981), Progon (1982) i Dobrovoljci (1986). Od kratkih igranih i dokumentarnih filmova u kojima je bio scenarista i reditelj, najpoznatiji su: Smrt paora Đurice (1971), Tišine (1972), Biografija Jozefa Šulca (1974) i U predahu (1978).

Njegovi filmovi prikazivani su na brojnim festivalima u svijetu i kod nas (Beograd, Pula, Oberhauzen, Moskva, Berlin, Venecija, Krakov, London, Bilbao, Los Anđeles, Njujork, Melburn i dr.). Dobitnik je mnogih nagrada među kojima su: Oktobarska nagrada Beograda, Trinaestojulska nagrada, Srebrni medvjed u Berlinu, nekoliko Zlatnih arena u Puli, njujorška Plava traka itd. Njegov film Tišine bio je 1973. godine nominovan za Oskara. Decembra 1983.postao je Vitez reda umjetnosti i književnosti francuske vlade.

SEKRETARIJAT ZA KULTURU I SPORT

ZELENO LICE PODGORICE

Podgorica na dva točka

Podgorica na dva točka

Moje drvo

Moje drvo

Kesa je više previše

Kesa je više previše

Mikro 020

Mikro 020

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Naša Gorica