Gradonačelnik sa dijasporom u Čikagu

04/06/2019

Gradonačelnik Podgorice dr Ivan Vuković, koji boravi u posjeti Sjedinjenim Američkim Državama, susreo se u Čikagu sa crnogorskim iseljenicima okupljenim u Kulturnom centru „Rumija”. On je sa njima razgovarao o modelima buduće saradnje i investicionim potencijalima Podgorice i Crne Gore.

Gradonačelnik je predstavio započeti investicioni ciklus u Podgorici, apostrofirajući projekte izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, solarne elektrane, jugozapadne obilaznice, kao i ostalih važnih saobraćajnica, ističući da bez unaprjeđenja infrastrukture nije moguć očekivani ekonomski rast, ni na nivou grada, ni države. Kao interesantne mogućnosti za ulaganje u Podgoricu on je naveo pokretanje različitih vrsta malog i srednjeg biznisa, korišćenje obnovljivih izvora energije, kao i izgradnju šoping molova, s obzirom na sve veću platežnu moć stanovništva.

Gradonačelnik je izrazio poštovanje prema crnogorskim iseljenicima, ocjenjujući da oni svojim odnosom prema poslu i radnim navikama treba da budu uzor svim našim ljudima.

– Nije više kod nas problem toliko novac, koliko način razmišljanja naših ljudi. Moramo da se mijenjamo da bismo brže napredovali i sustigli ono što je propušteno tokom viševjekovnog zaostajanja za civilizovanim svijetom. Mladoj generaciji moramo da objasnimo da se samo od rada može živjeti. Kada to shvate, mislim da nećemo imati problema, jer je toliko prilika za zaradu u Crnoj Gori – rekao je Vuković.

On se domaćinima zahvalio na srdačnoj dobrodošlici, potencirajući značaj dijaspore koja je „prije nego ostali razumjela da Crna Gora treba da bude građanska i nezavisna država”.

Sastanku sa iseljenicima prisustvovao je i Edin Seferović, počasni konzul Crne Gore u američkoj saveznoj državi Ilinois. On je konstatovao da je Podgorica posebno interesantna za ulaganja, kao grad koji jednako intenzivno funkcioniše svih 12 mjeseci u godini, iznoseći ocjenu da bi isplative investicije mogle da budu izgradnja studentskih domova i sportskih objekata.

Gradonačelnik Vuković boravi u SAD-u na poziv Rama Emanuela, doskorašnjeg gradonačelnika Čikaga i nekadašnjeg šefa kabineta američkog predsjednika Baraka Obame. Emanuel je pozvao gradonačelnika Podgorice da učestvuje u radu Pricker foruma o globalnim gradovima, koji organizuju Savjet Čikaga za međunarodne poslove i list „Fajnenšel tajms”. Forum okuplja lidere iz cijelog svijeta, među kojima 19 gradonačelnika, koji će od 5. do 7. juna razgovarati o brojnim temama važnim za život gradova, kao što su problemi migracione politike, povećanja troškova života i uticaja kulturnog, bezbjednosnog i prirodnog okruženja na urbane centre.

Počasni konzul Seferović ocijenio je da je poziv Vukoviću da učestvuje u radu Pricker foruma, koji se petu godinu zaredom održava u Čikagu, veliko priznanje kako za njega lično, tako i za Podgoricu i Crnu Goru.

PG BIRO

Gradonačelnik sa dijasporom u Čikagu
Gradonačelnik sa dijasporom u Čikagu
Gradonačelnik sa dijasporom u Čikagu

ZELENO LICE PODGORICE

Podgorica na dva točka

Podgorica na dva točka

Moje drvo

Moje drvo

Kesa je više previše

Kesa je više previše

Mikro 020

Mikro 020