ENG

Otvoren Centar kompetencija Podgorica

19/12/2018

U okviru programa obilježavanja Dana oslobođenja Podgorice, gradonačelnik Podgorice dr Ivan Vuković i predsjednica Unije poslodavaca Crne Gore (UPCG) Svetlana Vuksanović svečano su otvorili Centar kompetencija Podgorica.

Uspostavljanje Centra jedna je od aktivnosti prekograničnog projekta “competenceNET” čiji je UPCG partner u Crnoj Gori, a sprovodi se u okviru programa INTERREG IPA CBC Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014-2020.

“Ovo je lijepi način na koji obilježavamo naš praznik i veoma sam zadovoljan što smo za relativno kratko vrijeme zajedno sa našim prijateljima i partnerima iz Unije poslodavaca uspjeli da privedemo namjeni jedan ovakav objekat u centru grada, koji će služiti za obuke, treninge, organizaciju seminara, a sve u cilju ublažavanja posljedica jednog ozbiljnog problema sa kojim se i dalje suočavamo, a to je problem nedovoljne zapošljenosti u glavnom gardu – prije svega mladih, potom i žena, pripadnika romske populacije, i tako redom. Na ovaj način Glvni grad pokazuje veoma odgovoran odnos prema tom pitanju i demonstrira spremnost da se u kontinuitetu bavi poboljšanjem uslova života u Podgorici”, saopštio je gradonačelnik Podgorice dr Ivan Vuković na svečanom otvaranju Centra za kompetencije.

Predsjednica UPCG Svetlana Vuksanović je u svom obraćanju, uz zahvalnost gradonačelniku Podgorice za saradnju i podršku Glavnog grada uspostavljanju Centra, istakla: “Četvrta industrijska revolucija kreira nove okvire koji traže da se brzo prilagodimo i priključimo na globalno tržište. Centar kompetencija Podgorica primjer je djelovanja kojim UPCG odgovara na izazove te vrste, što potvrđuje i vrijedna oprema obezbijeđena u okviru projekta “competenceNET” koja, između ostalog, uključuje: digitalnu kameru, dvadeset desktop računara, pet 3D štampača, pametnu tablu. Vjerujem da će vrijeme pred nama potvrditi efekte takvog ulaganja, a time i doprinos projektnih partnera iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Hrvatske procesima stvaranja poslovnog ambijenta koji podstiče preduzetničku klimu, pomaže razvoj održivih preduzeća, konkurentnost i ekonomski napredak naše i država regiona.”

Danas otvoreni Centar kompetencija Podgorica pružaće podršku razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća (MMSP), kroz aktivnosti koje uključuju organizaciju obuka i mentorskih programa za MMSP i nezaposlene mlade osobe u oblasti razvoja poslovnih kompetencija, te uvođenja novih tehnologija i inovativnih rješenja u poslovanje (putem pametnih programa saradnje). Na taj način, Centar će pomoći jačanju preduzetništva i malog i srednjeg biznisa, a kod mladih osoba podstaći kreativan prisup razvoju poslovnih ideja.

Jedna od prednosti saradnje partnera prekograničnog regiona ogleda se u tome što će Centar kompetencija Podgorica dijeliti svoje usluge sa centrima koji su prethodno uspostavljeni u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, takođe u okviru projekta “competenceNET”. To znači da će korisnici podgoričkog Centra biti u prilici da, putem webinara i mobilne aplikacije, pristupe i dodatnim, specijalizovanim uslugama koje nude ostali projektni centri. Uz priliku za razvoj specifičnih znanja i vještina, navedeno će omogućiti da se MMSP iz Podgorice i zemalja regiona snažnije povežu, a time i otpočnu buduću poslovnu saradnju. Djelovanje Centra kompetencija Podgorica zasnovano je na saradnji privatnog, javnog i naučno-istraživačkog sektora, što je okvir koji će u narednom periodu biti dodatno razvijan i u Crnoj Gori i u ostalim zemljama EU finansiranog prekograničnog projekta “competenceNET”.

Projekt competenceNET – „Improvement of transnational business environment through development of business competence centres and networks“ u prijevodu “Poboljšanje transnacionalnog poslovnog okruženja kroz razvoj centara poslovnih kompetencija i mreža“, provodi Razvojna agencija Žepče u svojstvu vodećeg partnera sa partnerima Unijom poslodavaca Crne Gore i Općinama Stari Jankovci i Tovarnik iz Hrvatske. Projekt je odobren za financiranje u okviru prvog poziva za dostavu projektnih prijedloga u okviru programa prekogranične suradnje INTERREG – IPA CBC Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora 2014. – 2020. Trajanje projekta je 30 mjeseci (6.2017. – 11.2019.), a ukupan proračun je 670.619,24 EUR, od čega EU financira 85% dok 15% sufinanciraju partneri na projektu.

Više informacija o radu i uslugama Centara poslovnih kompetencija u Žepču (BiH), Starim Jankovcima (RH) i Podgorici (CG) možete naći na web stranci https://centrikom.org/.

UNIJA PREDUZETNIKA CRNE GORE

PG BIRO
Otvoren Centar kompetencija Podgorica
Otvoren Centar kompetencija Podgorica
Otvoren Centar kompetencija Podgorica
Otvoren Centar kompetencija Podgorica
Otvoren Centar kompetencija Podgorica
Otvoren Centar kompetencija Podgorica

ZELENO LICE PODGORICE

Podgorica na dva točka

Podgorica na dva točka

Moje drvo

Moje drvo

Kesa je više previše

Kesa je više previše

Mikro 020

Mikro 020

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Naša Gorica